1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

WHO varnar: Viruset respekterar inga gränser

Varningar om coronavirusets spridning förstärks från högsta nivå när WHO:s chef frågar om världens länder är redo för en epidemi.
WHO:s verkställande direktör Michael Ryan (till vänster) och WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar världens alla länder för coronavirusets spridning, Utspelet görs på en presskonferens i Genève i Schweiz.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Personal i skyddskläder vid ett sjukhus i Daegu, Sydkorea.
Foto: Ryu Hyung-Seok/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Invånare i Japans huvudstad Tokyo med ansiktsmasker. Landets premiärminister Shinzo Abe har beordrat att samtliga skolor ska stängas för att hindra spridningen av det nya coronaviruset.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Hittills har fler än 82 500 fall rapporterats och dödstalet har överstigit 2 800, varav över 2 600 i Kina.

Läget i Sydkorea, Italien och Iran visar vad viruset är kapabelt till konstaterar WHO-chefen på ett pressmöte Genève.

– Hälsoministrar i alla länder måste ställa sig några avgörande frågor. Är vi redo för det första fallet? Har vi isoleringsrum? Har vi rätt utrustning? Hur vet vi att det inte finns fall i andra delar av landet? Har vi möjlighet att testa och avgöra om folk är sjuka vid gränserna? säger han och tillägger:

– Om svaret är nej på någon av dessa frågor kommer viruset att utnyttja denna lucka och det kan göra skillnaden mellan ett och hundra fall.

Rätt åtgärder

Flera länder har de senaste dagarna konstaterat sina första fall av det nya coronaviruset, däribland Norge där fem personer visat sig ha smittats.

– Mitt budskap till dessa länder är att det finns ett gyllene tillfälle, förutsatt att dessa länder sätter in kraftfulla åtgärder för att motverka smittspridning. Detta virus är inte en influensa. Erfarenheter från Kina visar att smittspridning går att motverka om man vidtar rätt åtgärder, fortsätter WHO-chefen.

På frågan varför andelen dödsfall varit så hög i Iran, runt tio procent av antalet bekräftade fall, svarar Michael Ryan, WHO:s verkställande direktör:

– Den mest sannolika förklaringen till det är att den faktiska smittspridningen i landet är mycket större än vad myndigheterna lyckats upptäcka. Men Iran har en mycket hög klinisk kapacitet.

I Iran har minst 26 personer avlidit i virussjukdomen, vilket är det högsta dödstalet utanför Kina.

Från Italien till Skandinavien

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa med omkring 650 smittade och 17 döda. Nya fall både i Sverige, Norge och i Finland rör personer som nyligen besökt landet. Samma sak har skett i Danmark, som fått sitt första fall av viruset. Den smittade har varit på skidsemester i norra Italien.

Mannen är en av tv-kanalen TV2:s anställda, och 16 kollegor har satts i hemkarantän.

I Sydkorea sker en snabb ökning av antalet nya fall av covid-19, den sjukdom som viruset – döpt till sars-cov-2 – ger upphov till. Totalt har över 1 500 personer smittats.

Staden Daegu med omkring 2,5 miljoner invånare har flest fall, där utbrottet främst har drabbat den kristna församlingen Ny himmel och ny jord.

I Japans beordrar premiärminister Shinzo Abe att samtliga skolor i landet ska stängas.

– Barnens hälsa och säkerhet kommer i första hand, säger han.

Över 190 personer har smittats i landet, borträknat de över 700 personer som smittades på fartyget Diamond Princess, som hölls i karantän i hamnen i Yokohama i februari.

I USA:s får vicepresident Mike Pence ansvaret att leda landets insatser mot viruset. Smittskyddsmyndigheten CDC uppmanar invånarna att förbereda sig på ett utbrott i landet. I Kalifornien undersöks nu tusentals personer sedan 33 fall av viruset upptäckts i delstaten, meddelar myndigheterna på torsdagen.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer