Annons
Nyheter

Stockholmare skippar resor – mindre påsktrafik

Stockholmarna lyssnade på myndigheterna och skippade påskresorna. Under skärtorsdagen minskade trafiken med nästan 20 procent i Stockholm, enligt siffror från Telia. Vad gäller landet i stort har även Trafikverket sett en minskning av resor inför påsken.
Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
Trafiken minskade med nästan 20 procent i Stockholm under skärtorsdagen. Arkivbild.
Trafiken minskade med nästan 20 procent i Stockholm under skärtorsdagen. Arkivbild.Foto: Fredik Sandberg/TT

Skärtorsdagen är vanligtvis en intensiv resdag – men i år höll stockholmarna sig hemma. Trafiken i huvudstaden minskade med 18 procent jämfört med en vanlig torsdag. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger att Folkhälsomyndighetens avrådan från resor "helt klart" spelade in.

– Gör man om 18 procent till fordon så blir det ganska många, säger han.

Annons

Under eftermiddagen ringlade sig en del köer ut från Stockholm, men troligtvis har det andra förklaringar än ett ökat resande, säger Bengt Olsson.

– En vanlig storhelg har köer med sig, det är så det är när folk slutar jobba. Vi hade även ett par kollisioner, och då blir det köer ända in till stan ganska kvickt.

Minskat 80–90 procent

Även första helgen i påskveckan minskade Stockholmarnas resande. Resandet från Stockholmsregionen gick ner med 80 till 90 procent jämfört med samma helg förra året, visar siffror från mobiloperatören Telia.

Områden närmare Stockholm, som Uppsala, Katrineholm och Trosa, har även de sett en kraftig nedgång. Resandet från Stockholm till Uppsala minskade med 74 procent.

Påskresor till Östersund liksom Umeå minskade med 90 procent jämfört med samma period 2019.

TT: Har ni i er undersökning tagit i beaktande om flera tåg- och flygavgångar ställts in i år?

– Vi har inte tagit någon sådan hänsyn, utan bara sett till det totala resandet, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

"Mycket folk"

Enligt Trafikverkets siffror för landet i stort minskade trafiken med mellan 15 till 35 procent under skärtorsdagen. I Göteborg minskade den med 12 procent.

På sina håll har dock trafikflödet ökat något de senaste dagarna. Trafikpolisen Mattias Jonsson i Umeå vittnar för P4 Västerbotten om fullpackade bilar inför påskhelgen – rustade för fjällsemester.

– Det är mycket folk ute helt enkelt. Nu kring coronatider så har det gått ner litegrann, men jag kan ändå se att det är mycket trafik ute på vägarna, säger han till kanalen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons