Annons

Stensons tunga skalp – vann mot världseliten

Det var länge sedan sist, augusti 2017 närmare bestämt, men nu är Henrik Stenson åter en vinnare.
Efter ett tungt 2019 avslutade golfstjärnan året med att sätta världseliten på plats – och ta hem Tiger Woods stjärnspäckade tävling Hero World Challenge på Bahamas.
Golf • Publicerad 7 december 2019
Efter drygt två års väntan fick Henrik Stenson på Bahamas äntligen stoltsera med en trofé.
Efter drygt två års väntan fick Henrik Stenson på Bahamas äntligen stoltsera med en trofé.Foto: Dante Carrer/AP/TT

Henrik Stenson har i veckan levererat sin bästa golf på mycket länge och gick som tvåa ut i ledarbollen på det fjärde varvet, ett slag bakom Gary Woodland.

Men till skillnad från Stenson kunde amerikanen inte upprätthålla sitt fina spel från de tre föregående rundorna. Woodland tappade rejält och spelade tidigt bort sig från segern.

Annons

I stället gick Stenson upp i ensam ledning med framför allt Tiger Woods, Jon Rahm och Patrick Reed jagande bakom sig. Ingen av dessa kunde dock stoppa den svenske 43-åringen – som på det 15:e hålet visade varför han var bäst i det 18 man stjärnstarka startfältet.

Nära albatross

Med en träfemma skickade han från fairway iväg bollen hela 237 meter och såg den stanna en decimeter från koppen. Därifrån kunde Stenson enkelt rulla i en eagle och befästa sin ledning.

Var superformen plötsligt kom ifrån? Själv menade Stenson, som har haft ett svagt år och dalat till 40:e plats på världsrankningen, att det började lossna för honom efter Europatourfinalen i Dubai ett par veckor tidigare.

– Jag fick momentum efter att turneringen i Dubai var avslutad. Jag fortsatte att jobba på och kom hit med en bättre känsla. Självförtroendet kunde ha varit lite bättre emellanåt men jag är verkligen nöjd med hur jag hängde i i dag.

– Det var viktigt att jag räddade par på elvan och hål 14. Men självfallet var dagens slag den med träfemman på 15. Det var jag verkligen nöjd med, säger Stenson i C Mores sändning.

Vill klättra

När han på det 18:e hålet sänkte en kort putt för par, totalt –6 för dagen, var saken klar.

Efter att ha gått runt på 69, 67, 68 och avslutande 66 slag landade Stenson på en slutscore på 18 under par – ett slag före spanske tvåan och fjolårssegraren Jon Rahm.

Det var hans första seger sedan Wyndham Championship i augusti 2017.

Nu är förhoppningen att bibehålla formen över 2020 och klättra på rankningen.

– Jag har varit topp tio i världen i fem-sex år och det är där jag vill vara. Jag känner att när jag lever upp till min potential så vet jag att jag kan mäta mig med de bästa. Det visade jag i dag igen, säger Stenson, som tack vare segern tog hem en prissumma på en miljon dollar, motsvarande runt 9,5 miljoner kronor.

Tiger Woods slutade på fjärde plats, fyra slag bakom Stenson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons