Annons

Hårt tryck om öppen gräns för leveranser

Skydda medborgarna, javisst. Men se också till att sjukvårdsutrustning och andra nödvändigheter inte stoppas vid de interna gränserna, uppmanar EU-kommissionen i nya riktlinjer med anledning av coronasmittan.
Uppstyrning är att vänta, antar inrikesministern.
Ekonomi • Publicerad 16 mars 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Sveriges handelsminister Anna Hallberg. Arkivbild.
Sveriges handelsminister Anna Hallberg. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski

Tyskland, Frankrike, Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike, och fler därtill. Listan på EU-länder som valt att stänga gränsen för att begränsa coronavirusets spridning kan göras lång. I flera fall har staterna också infört exportbegränsningar.

EU-kommissionen är dock inte helt nöjd.

Annons

– Viruset finns för närvarande i alla medlemsländer. Därför är stängda gränser inte nödvändigtvis det bästa sättet för att begränsa viruset, säger talesmannen Eric Mamer på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

Stor enighet

Framför allt finns oro för att läkemedel och medicinsk utrustning stoppas eller fastnar vid landsgränser inom EU där det egentligen inte ska behöva finnas några kontroller.

I nya riktlinjer för hur länderna ska agera betonas därför vikten av att underlätta för transporterna.

"Det här är enda sättet för att hindra brist på medicinsk utrustning eller livsmedel", säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Riktlinjerna har presenterats vid en videokonferens med EU-ländernas alla hälso- och inrikesministrar på måndagen.

– Jag tror att det kommer att bli en viss uppstyrning av detta så att man inte inför regelverk som hindrar den här viktiga trafiken. Det kanske var en del initiala problem med de nya åtgärder som har vidtagits, men det fanns en stor enighet bland medlemsstaterna om att det här inte ska fortsätta, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) efteråt.

Inte levererats

Även Sverige har drabbats av utrustning som inte kunnat levereras.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

Enligt handelsministern har även svenska företag med fabriker i länder som Frankrike och Tyskland inte fått sina egna varor levererade.

– Då har jag ringt upp mina kollegor i andra länder och påpekat det, vilket lett till löften om att man ska släppa iväg de här leveranserna. Men man kan inte ha det så att en minister måste ringa för varje enskild leverans och därför är jag glad att EU-kommissionen kommer med nya riktlinjer, säger Anna Hallberg.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons