Annons

Stadsteaterns ateljé gör skydd till vården

Kostymateljén vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm ställer om. Nu får personalen sy skyddsförkläden till stadens äldreboenden och hemtjänst.
Kultur • Publicerad 9 april 2020
Gudrun Rösnes tillverkar skyddsutrustning under coronapandemin.
Gudrun Rösnes tillverkar skyddsutrustning under coronapandemin.Foto: Jessica Gow/TT
Anette Hovmark klipper i plast som ska användas till förkläden.
Anette Hovmark klipper i plast som ska användas till förkläden.Foto: Jessica Gow/TT
Karin Ulfhielm är en av dem som är med och gör skyddsutrustning till vårdpersonalen.
Karin Ulfhielm är en av dem som är med och gör skyddsutrustning till vårdpersonalen.Foto: Jessica Gow/TT
Anette Hovmark och Nancy Andreassen Peters provar ut ett skyddsförkläde.
Anette Hovmark och Nancy Andreassen Peters provar ut ett skyddsförkläde.Foto: Jessica Gow/TT

Under den närmaste månaden ska omkring 15 personer anställda vid Stadsteatern i Stockholm sy två olika typer av förkläden som vårdpersonal kan ha på sig när de besöker äldre människor i behov av vård.

– Stockholm stad kontaktade oss för att se om vi kunde ta fram en gemensam lösning för skyddsutrustning. Det har varit en utmaning, men jag tycker att vi har kommit fram till en bra prototyp som har testats av personalen i samråd med en medicinskt ansvarig sjuksköterska, säger Nancy Andreassen Peters.

Kan tvättas

Annons

Det handlar dels om en typ av kortärmad och tvättbart skyddsförkläde och dels om en typ av engångsförkläden i plast. De som kan tvättas används vid möten med människor som inte har smittats av coronaviruset, och engångsartiklarna är tänkta för besök hos de som är smittade.

Verksamheten är i full gång i kostymateljén redan och de första leveranserna går ut till ett äldreboende i dagarna.

– Eftersom många verksamheter ligger nere fanns ett utrymme där vi kan styra om och göra det här. Det känns väldigt positivt i en svår tid som just nu.

6 000 förkläden

Prognosen är att inom en månad ha 6 000 skyddsförkläden färdiga. Personal både från andra enheter på Kulturhuset Stadsteatern och utanför huset har kallats in för att hjälpa.

– Det är kostymateljén på nio personer och påklädare som håller på med kostymvård. Även bibliotekspersonal och så småningom kostymassistenter från Kulturförvaltningen kommer att hjälpa till, säger Nancy Andreassen Peters.

TT: Vad har personalen sagt om de nya arbetsuppgifterna?

– Bara positiva tongångar. De är otroligt snabba och effektiva och jättesugna på att göra vad de kan för att hjälpa till.

Alla föreställningar på Kulturhuset Stadsteatern är inställda till och med den 30 april.

Fakta: Fler initiativ

Teater Västernorrland var först ut med att börja tillverka skyddsutrustning till sjukvården efter att den ordinarie teaterverksamheten hindrades av coronavirusets effekter på samhället. Kostymmästaren Tina Olofsson uppmanade därefter andra i Teatersverige att följa efter initiativet.

Förutom Kulturhuset Stadsteatern håller fler teaterinstitutioner på att utreda möjligheterna att tillverka skyddsutrustning. Kungliga Operan har tidigare uppgett för DN att de för diskussioner, men har inte börjat producera någonting ännu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons