Annons

Operationer ställs in i Uppsala

Sjukhus i fem regioner har brist på sjukvårdsmaterial. Regionerna Uppsala och Örebro har gått upp i så kallat stabsläge. Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer under ett dygn.
Men vd:n för det ansvariga företaget bakom de uteblivna leveranserna, Apotekstjänst, är högst ovillig att svara på frågor.
Sjukvård • Publicerad 10 oktober 2019
Material saknas på flera sjukhus. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Förutom de planerade operationerna ställer Akademiska sjukhuset in all planerad slutenvård från fredag morgon och ett dygn framåt på grund av uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial. Det görs för att säkerställa den akuta vården och vården av de patienter som redan ligger inne.

– Det är för osäkert just nu för att dra igenom all planerad verksamhet. Vi måste bygga upp en buffert för att kunna hantera de närmaste dygnen, säger Mikael Köhler, sjukhusets chefsläkare.

Annons

TT: Vad för sorts material saknar ni vid sjukhuset?

– Allt. Det är exempelvis handsprit, sterila handskar, provtagningsrör, slangar och katetrar, säger Mikael Köhler.

Sjukhusets akutsjukvård och vården av inneliggande patienter fungerar enligt Köhler som vanligt. Även verksamheten vid Enköpings lasarett samt vid jourmottagningar och vårdcentraler i länet bedrivs som vanligt.

Fler kan ställas in

Det pågår också ett arbete för att få material från andra distributionskanaler. För tillfället finns ingen prognos för när problemen kan vara lösta.

Mikael Köhler säger att det kan bli aktuellt att ställa in planerade operationer även nästa vecka om problemen inte blir lösta.

Än så länge har inga operationer eller annan livsuppehållande verksamhet påverkats i region Örebro, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Förutom Uppsala och Örebro anlitar även regionerna Västmanland, Dalarna och Sörmland det företag som ska leverera sjukvårdsartiklarna.

Problem nästan direkt

Den 1 oktober i år tog företaget Apotekstjänst över som leverantör och bristerna uppstod nästan direkt.

– Det är förstås allvarligt och inte alls ett väntat scenario. Det blev en överraskning för oss, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för en gemensam nämnd för de fem regionernas varuförsörjning, till .

Till TT säger Karlsson att det är för tidigt att uttala sig om orsaken.

Annons

– Det har med bytet att göra. Men var grundorsaken ligger måste jag få återkomma till när vi har kontroll på läget och vi har normaldrift.

Han säger att det har varit problem med Apotekstjänsts it-system och att varuleveranser till lagret inte fungerat.

Ovillig vd

Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst, är till en början högst ovillig att svara på frågor om vad som ligger bakom de uteblivna leveranserna.

– Jag hänvisar alla frågor till Petter Karlsson, säger han.

TT: Den första leveransen skedde i förra veckan och redan har det uppstått problem. Varför då?

– Vi har vissa förseningar, men arbetar nu för fullt för att lösa problemen.

TT: Hur kunde detta hända?

– Det finns säkert en massa anledningar. Vi ska nu analysera detta noga gemensamt med regionerna.

TT: När kommer problemen att vara lösta?

– Nu tycker jag att vi drar ett streck här.

Annons

TT: Men patienterna och sjukvården har väl rätt att veta hur länge detta kommer att pågå, eller?

– Det finns planer på hur vi ska komma tillrätta med det här. Det är det mest akuta. Snarast möjligt. Det jobbas dygnet runt, säger Tomas Hilmo.

I stabsläge

Socialstyrelsen följer händelseutvecklingen.

– Vi har gått upp i stabsläge för att kunna samordna, och få koll på läget, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

Myndigheten har haft ett extrainkallat möte med Mälardalsregionen.

Johanna Sandwall säger till tidningen att ansvaret nu ligger på regionerna för att hantera situationen. Men om bristen kvarstår och förvärras finns ett beredskapssystem.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i ett skriftligt uttalande att hon följer den fortsatta utvecklingen noggrant. "Jag utgår från att de berörda regionerna och leverantören nu gör sitt yttersta för att leveranserna ska komma i gång och vården kunna bedrivas på ett patientsäkert sätt", säger hon vidare.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons