Annons

Dämpad men stabil industrikonjunktur

Konjunkturen i den svenska industrin har stabiliserats något under de senaste månaderna, men inköpschefsindex (PMI) ligger på en förhållandevis låg nivå. Det tyder på en dämpad svensk industrikonjunktur, enligt Silf och Swedbank som ansvarar för analysen.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2019
Inköpschefsindex speglar konjunkturen inom industrin. Arkivbild.
Inköpschefsindex speglar konjunkturen inom industrin. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inköpschefsindex uppgick till 52,0 i juli, vilket betyder en oförändrad nivå jämfört med juni.

"Att aktivitetsnivån i industrin är dämpad avspeglas inte minst i företagens leveranstider och i orderstockarna som bägge noteras under 50-strecket. Något som reser frågor om styrkan i industrikonjunkturen framöver", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Långsam tillväxt

Annons

Det största positiva bidraget stod delindex för lager för följt av leverantörernas leveranstider, sysselsättning och orderingång. Fallet i delindex för produktion drog ner totalindex.

"Sammantaget fortsätter PMI att indikera en långsam tillväxt i tillverkningsindustrin men är långt ifrån fritt fall. Tillväxten är ändå ett bekymmer för Riksbanken som befäster att banken kommer att vara avvaktande under en lång tid", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Inköpschefsindex görs av Silf och Swedbank och bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Eurozonen bromsar in

Definitiva siffror från eurozonen bekräftar också bilden av en trög industrisektor i stora delar av Europa.

Slutlig PMI för eurozonen i juli på 46,5, något över den preliminära beräkningen på 46,4, men lägre än junisiffran på 47,6, enligt IHS Markit.

I EU:s största ekonomi Tyskland landade PMI på 43,0, något lägre än den preliminära siffran på 43,1. Och den definitiva siffran för Frankrike visar på inbromsning i stället för tillväxt.

Framåtblickande faktorer antyder ingen ljusning den närmaste tiden.

"Eurozonens PMI-instrumentpanel lyser rött, med alla varningslampor påslagna för försämrad hälsan hos regionens tillverkare", säger Christ Williamson, chefsekonom på IHS Markit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons