Springer i sex dygn – hoppas på världsrekord

Löpning Artikeln publicerades
Martin Hällneby från Vallentuna norr om Stockholm ska genomföra ett lopp som pågår i sex dagar i ett försök att slå världsrekord.
Foto: Martin Lundström/Paceonearth
Martin Hällneby från Vallentuna norr om Stockholm ska genomföra ett lopp som pågår i sex dagar i ett försök att slå världsrekord.

I sex dygn kommer Johnny Hällnebys världsrekordförsök att pågå. Under 144 timmar kommer han att försöka springa så långt som möjligt på en inomhusbana i Milwaukee i USA.

Smärtan är inget som avskräcker den svenske rekordhållaren i sexdagarslöpning. Så länge han inte skadas allvarligt är det bara att fortsätta att springa.

– Smärtan är bara en signal, men det går nästan alltid att fortsätta. Kroppen anpassar sig efter situationen.

Johnny Hällneby är inte ensam när han åker över till USA för att tävla – med sig har han sambon och en vän som ingår i hans team. De ser till att han dricker när han ska och att han vilar när det krävs. På söndagen börjar loppet.

– De kommer att serva mig med mat och energi och se till att jag sköter mig. När man blir riktigt trött så är det svårt att ta rätt beslut.

Tävlingen hålls inomhus

Hällneby och hans team har ännu inte hunnit se arenan när TT når honom på telefon, men loppet kommer att pågå i en hall för skridskoåkning. Det gör att det inte finns något väder att ta hänsyn till och temperaturen kan hållas nere. Banan är 440 meter lång.

– Den här tävlingen är en unik möjlighet att prestera ett riktigt bra resultat. Man kan skala bort allt runt omkring och testa sina gränser maximalt.

– Det känns jättebra, jag känner mig ganska lugn och tillfreds men också lite pirrig.

Går in i en bubbla

I maj förra året sprang Hällneby 880 kilometer på en tävling i New Jersey i USA. Nu ska han göra ett försök att slå den numera pensionerade grekiske ultralöparen Yiannis Kouros världsrekord på 1 036,8 km.

– Det jag ser fram emot mest är att gå in i den där bubblan, där jag bara har ett syfte med livet och det är att vara i en rörelseriktning framåt.

Johnny Hällneby kommer att sikta på att springa 17,2 mil per dygn de första fem dagarna och något längre under det sista dygnet.

Fakta

Fakta: Ultralöpning

Som ultralöpning räknas alla distanser som är längre än ett vanligt maraton, alltså mer än 4 2195 meter.

Tävlingen Six Days in the Dome, som nu hålls för andra gången, avgörs i Milwaukee i amerikanska delstaten Wisconsin. Temperaturen i hallen kommer att vara konstant cirka 12 grader.

Starten går söndag 25 augusti klockan 12 lokal tid (klockan 19 svensk tid) och tävlingen är slut sex dygn senare, alltså lördag 31 augusti samma tid.

Vinnaren är den som har sprungit längst när den utsatta tiden är löpt ut.

Källa: Pace on Earth

Visa mer...