1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sprängdåden i Sri Lanka – detta har hänt

Bombdåd på flera platser i Sri Lanka lämnade efter sig över 200 döda och 450 skadade. Detta vet vi om attentaten.
Över 200 människor har dött i flera sprängdåd i Sri Lanka.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

– Åtta explosioner inträffade på söndagen i Sri Lanka, två av dem flera timmar efter de första dåden.

– Tre av de stora kyrkorna i landet drabbades: S:t Sebastian i Katumapitiya norr om staden Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt en kyrka i Batticaloa på landets östkust.

– Tre femstjärniga hotell som ligger i stadsdelen Fort i Colombo drabbades också av explosioner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Några timmar efter de inledande sex explosionerna rapporterades det om ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen.

– En åttonde explosion ägde rum kort efter den sjunde. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i Colombo. Tre poliser uppges ha dödats.

– 207 personer har bekräftats döda och 450 personer har skadats, enligt polisen. Flera av de döda är utländska medborgare.

– Tre danska medborgare har dödats i attackerna enligt det danska utrikesdepartementet som avråder danskar från icke nödvändiga resor till Sri Lanka med anledning av dåden.

– Inga svenskar har drabbats, men svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till landet.

– Ingen grupp har tagit på sig ansvar för sprängdåden, men åtta personer har gripits, enligt Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremasinghe.

– Den lankesiska regeringen har infört ett nattligt utegångsförbud som gäller tills vidare. Samtidigt har tillgången till sociala medier begränsats.

– För tio dagar sedan gick landets polischef ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet. Den informationen kom från en utländsk säkerhetstjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade en attack.