Annons

Sparkade Ann-Sofie Hermansson får nytt jobb

Den tidigare ordförande i Göteborgs kommun, Ann-Sofie Hermansson, får ett nytt uppdrag som statlig utredare. Hon sparkades från sin post efter valet 2018 efter öppna stridigheter inom Socialdemokraterna i Göteborg.
Samhälle • Publicerad 12 december 2019
"Det är roligt att få ett fint förtroende, men det är också viktiga frågor", säger Ann-Sofie Hermansson som sitt nya jobb som utredare. Arkivbild.
"Det är roligt att få ett fint förtroende, men det är också viktiga frågor", säger Ann-Sofie Hermansson som sitt nya jobb som utredare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu ger justitieminister Morgan Johansson henne uppdraget att utreda hur kommunernas brottsförebyggande arbete kan regleras i lagen. Uppdraget är en del i regeringens 34-punktsprogram för att bekämpa gängbrottslighet.

– Det är roligt att få ett fint förtroende, men det är också viktiga frågor, säger Ann-Sofie Hermansson till TT.

Uppslitande strid

Annons

Efter den uppslitande striden i partiet lokalt är uppdraget en slags comeback. Men revansch vill hon inte kalla det.

– Nej, jag har redan betalat ett pris för min integritet. Jag hade inte skitat ner mig med något som jag inte trodde var seriöst. Men det här känns väldigt bra, säger hon.

– När det gäller den lagstiftning som i dag saknas, så är det många kommuner som efterfrågar det här mandatet att kunna uträtta saker och ting hands on. Jag ser fram emot arbetet och ja, det är bara att hugga i. Det är inga lätta frågor, förklarade hon på en presskonferens under torsdagen.

Tidigare engagemang

Justitieminister Morgan Johansson pekade på att hennes tidigare engagemang i frågan kan komma väl till pass i arbetet.

– Ann-Sofie Hermansson har ett mångårigt engagemang för socialt och förebyggande arbete, och har på senare år uppmärksammats för sitt starka engagemang mot hedersbrott.

Uppdraget gäller fram till juni 2021 och är på deltid.

– Jag blir kvar i Göteborg och försörja mig ska jag göra genom att köra lastbil, säger Ann-Sofie Hermansson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons