Annons
Nyheter

Sparekonomen: Inte läge att chansa på börsen

Det är svajigt på världens börser och spararna måste fortfarande vara beredda på att en andra våg av pessimism kan skölja över marknaderna.
Ekonomi • Publicerad 8 april 2020
Spararna måste vara beredda på en marknad som går upp och ner, enligt sparekonomen Frida Bratt. Arkivbild.
Spararna måste vara beredda på en marknad som går upp och ner, enligt sparekonomen Frida Bratt. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Trots att världens börser inledde veckan i dur har det gått trögt i mitten på veckan. Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att marknaden fortfarande är väldigt osäker.

– Självklart hoppas vi att det värsta ligger bakom oss, men jag gissar att vi kan vänta oss att ekonomin går upp och ner som stora vågor, säger Frida Bratt, som menar att spararna måste vara beredda på olika scenarier.

Annons

– Det är inte bara att trycka på en knapp och gå tillbaka till det som var innan, det kommer att dröja innan såren läker. Vi har redan hunnit ändra vårt konsumentbeteende och det påverkar givetvis ekonomin.

"Alldeles för riskfyllt"

Hur spararna bör agera just nu beror helt och hållet på när man planerar att använda pengarna.

– Sparar du på lång sikt, så är mitt råd att fortsätt månadsspara. Kortsiktiga pengar ska inte vara på börsen och det är inte läge att gå in och chansa, det är alldeles för riskfyllt, säger hon.

– Ingen vet utvecklingen framöver, det går bara att gissa. Sparare och investerare kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan.

"Köp om du är trygg"

Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, tycker att man som småsparare kan våga köpa aktier, beroende på hur portföljen har påverkats under coronakrisen.

– Om du känner dig trygg med vad du upplevt kan du våga köpa. Men känner du dig otrygg och har gjort stora förluster bör du hålla dig borta, säger han.

Samtidigt tycker inte Peter Malmqvist att det är någon idé att grubbla över om man påverkats av vårens börsras eftersom det är för tidigt att se effekterna.

– Säkerhet i börsutveckling får vi kanske först om ett halvår, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons