Annons

Spanskt museum får behålla naziststulen tavla

Konst • Publicerad 2 maj 2019
Camille Pissarros "Rue St Honore, apres-midi, effet de pluie" får hänga kvar, slår en amerikansk domstol fast. Arkivbild.
Camille Pissarros "Rue St Honore, apres-midi, effet de pluie" får hänga kvar, slår en amerikansk domstol fast. Arkivbild.Foto: Matriana Eliano/AP/TT

Ett konstmuseum i Spaniens huvudstad Madrid får behålla en målning av Camille Pissarro som stals av nazisterna på 1930-talet. Det har en amerikansk domare slagit fast.

Målningen från 1897, som föreställer en gatuscen i Paris, konfiskerades av Gestapo när den judiska ägaren Lilly Cassiers flydde från Nazityskland 1939. På 70-talet köptes den av baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, vars samling ligger till grund för museet.

Annons

Rättsliga tvister mellan Cassiers ättlingar, som bor i USA, och Thyssen-Bornemisza-museet har pågått i flera decennier. Arvingarna drog senast museet inför amerikansk domstol sedan Spanien förkastat deras krav 2005.

Enligt domaren John Walter har konstmuseet brutit mot "sin moraliska skyldighet", men med hänvisning till spansk lagstiftning slår han fast att museet ändå är tavlans rättmätiga ägare.

Det anses heller inte finnas bevis för att baronen eller museet känt till tavlans mörka förflutna när den förvärvades.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons