"Som klippt och skuren för Johaug"

Skidor Artikeln publicerades
Linn Svahn under måndagens förmiddagsträning i Östersund, före avfärden mot Åre och tisdagens sprint.
Foto: Anders Wiklund/TT
Linn Svahn under måndagens förmiddagsträning i Östersund, före avfärden mot Åre och tisdagens sprint.

Sprint brukar inte passa Therese Johaug. Men sprinten i Åre är inte som andra.

Den går uppför en slalombacke.

Norges Therese Johaug leder Ski Tour stort efter två av sex etapper. Vanligtvis brukar hennes försprång minska efter tourernas sprinttävlingar, men tisdagens tredje etapp av touren är unik: sprinten i Åre ser ut att vara skräddad efter norskans styrkor.

En sprintbana i världscupen ska normalt vara mellan 1 200 och 1 800 meter lång. Den i Åre är bara 660 meter och har fått en specialcertifiering, säger Henrik Ilhamn, tävlingschef för Åresprinten. Tuff är banan ändå, försäkrar han, eftersom den går uppför slalombacken från fjolårets alpina VM.

– Det är en hyfsat spektakulär bana. Först är det ett varv som är förhållandevis lätt, och sedan är det en stigning på 55 meter från toppen till botten. De sista 50-70 meterna blir det hyfsat lätt åkning igen då man ska kunna spurta i mål. Då åker man inte riktigt horisontellt men lutningen in i mål mot finish är inte stor, säger Ilhamn.

Tre segrar

Upplägget kan gynna uthålliga åkare som annars har det svårt i sprint, tror Sveriges Linn Svahn, som har tagit tre sprintsegrar i världscupen i vinter.

– Ja, det tror jag. Det är en som har åkt jäkligt bra hittills, en Therese Johaug, som jag tror kommer bli väldigt farlig i den sprinten. Hon har ju visat att hon kan åka fort på vanliga sprintar också, så jag tror att den är som klippt och skuren för henne, säger Svahn.

Johaugs två semifinalplatser i sprint den här säsongen har varit överraskande i sig. Men Svahn tror att norskan rentav kan vinna i Åre.

– Det är inte omöjligt, tror jag. Men hon kommer att få kämpa för det.

Bolsjunov taggad

Linn Svahn är med tanke på sin säsong också spekulant på segern. Hon kommer dessutom stärkt till tävlingen efter två bra distanslopp i touren (25:a och 17:e).

– Ja, vem vet? Jag verkar kunna behärska ganska mycket, säger Svahn.

– Det är klart att det är en helt annan sprint än vad vi har kört tidigare. Det kanske kommer att gynna uthålliga åkare mer än renodlade sprinters. Men det ska bli en spännande utmaning. Jag har ju visat att det kanske finns någon form av uthållighetskapacitet hos mig också.

På herrsidan får Alexander Bolsjunov ses som en av huvudfavoriterna. Ryssen leder den totala världscupen stort och är en toppåkare i både distans och sprint.

– Det är svårt att säga hur det kommer att bli, jag kan inte riktigt föreställa mig hur det kommer att se ut i Åre. Det finns ju ingen som har kört en sådan här typ av sprint uppför tidigare, säger Bolsjunov till TT.

– Men det blir väldigt intressant. Sprint är tufft som det är och är ett prov på vem som är den starkaste åkaren. Jag gillar den här typen av väldigt utmanande lopp.

Fakta

Fakta: Ski Tour, totalställning

Ställning efter två av sex etapper, damer:

1) Therese Johaug, Norge.

2) Heidi Weng, Norge, +57.

3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +57.

4) Ebba Andersson, Sverige, +58.

5) Annamarija Lampic, Slovenien, +1.38

...

Övr sv plac: 11) Emma Ribom, +1.43, 12) Frida Karlsson, +1.44 (kör inte vidare), 15) Charlotte Kalla, +1.49, 17) Linn Svahn, +2.11, 21) Anna Dyvik, +2.14, 29) Jonna Sundling, +2.30, 31) Linn Sömskar, +2.32, 43) Moa Molander Kristiansen, +2.56, 57) Evelina Settlin, +4.42.

 

Ställning efter två av sex etapper, herrar:

1) Pål Golberg, Norge.

2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.

3) Martin Löwström Nyenget, Norge, +2.

4) Sjur Røthe, Norge, +3.

5) Hans Christer Holund, Norge, +8.

...

Sv plac: 19) Jens Burman, +1.33, 27) Daniel Richardsson, +2.17, 37) Johan Häggström, +3.14, 38) Viktor Thorn, +3.18, 40) Karl-Johan Westberg, +3.23, 48) Marcus Ruus, +4.08, 51) Filip Danielsson, +4.26, 63) Martin Bergström, +5.15, 74) Teodor Peterson, +7.13.

Visa mer...