Annons

SOK: "Tror vi och Norge har full samsyn om OS"

Norska idrottsförbundet vill att OS i Tokyo skjuts upp på grund av coronaviruset.
Enligt Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo är hållningen inte särskilt långt ifrån den svenska.
Olympiskt • Publicerad 21 mars 2020
Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, tycker än så länge att det är för tidigt att kräva att OS ska skjutas upp som konsekvens av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, tycker än så länge att det är för tidigt att kräva att OS ska skjutas upp som konsekvens av coronavirusets spridning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var på fredagskvällen som det norska idrottsförbundet (NIF) uppmanade Internationella olympiska kommittén (IOK) att skjuta upp sommarens OS i Tokyo med anledning av coronavirusets utbredning.

"Det är varken försvarligt eller önskvärt att skicka norska utövare till OS eller Paralympics förrän världssamfundet lagt den här pandemin bakom sig", sade Norges idrottsminister Berit Kjøll – som får medhåll från flera håll i världen.

Annons

Kritik mot IOK:s alltjämt gällande plan, att arrangera spelen mellan den 24 juli och 9 augusti, har hörts från länder som Spanien, Slovenien och Colombia. Den polske dubble OS-silvermedaljören i diskus, Piotr Malachowski, säger sig frukta ett "dödens spel" som konsekvens av ett OS där ingen, på grund av coronaviruset, har hunnit förbereda sig ordentligt med en överhängande skaderisk som logisk följd.

Samtidigt har USA:s simförbund gått ut med en önskan om att OS senareläggs ett helt år.

Sverige ligger lågt

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill dock ligga lågt med liknande utspel. Det behöver dock inte betyda att man är oense, påpekar Peter Reinebo.

Han hänvisar till ondagens videomöte med Europas nationella olympiska kommittéer där Norge, liksom övriga länder, ställde sig bakom IOK:s plan.

– Då uttryckte de inte detta. Men den linjen som IOK har säger ju också att hälsofrågorna ska monitoreras jättenoga via en taskforce (expertgrupp). Att man inte kommer sätta i gång vare sig kval eller själva spelen om det finns hälsorisker. Det är en bra linje, tycker vi, att ha riktlinjen att genomföra spelen men samtidigt göra allt man kan för att skaffa underlag för eventuella beslut. Vi ligger nog väldigt nära det som Norge ger uttryck för.

– Jag tyckte att det var uppenbart att det fanns två parallella linjer. Vi strävar efter att genomföra OS och förbereder oss allt vi kan, för det måste vi. Annars hinner vi inte bli klara i tid. Samtidigt förbereder vi en hälsouppföljning så mycket vi kan.

"Hårfin skillnad"

TT: Ni på SOK är alltså inte särskilt långt ifrån den norska hållningen?

– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker skillnaden är hårfin. Det gäller att följa hälsoläget och ta de beslut som krävs. Det som IOK sagt tycker jag är en förnuftig och naturlig inställning.

Coronaviruset har mer eller mindre pausat hela världens idrottsverksamhet på elitnivå och ställt in, skjutit upp alternativt tagit bort publiken från ett flertal mästerskap och evenemang.

Parallellt med detta har ändå den japanska OS-arrangören och IOK vidhållit att det inte finns någon annan plan att förhålla sig till än att spelen ska bli av på utsatta datum.

Annons

– På frågan om "cut off dates" hit eller dit så säger vi att det inte går att ha. Detta måste följas upp dag för dag. Den bilden fick jag när de (IOK) förklarade sin kommuniké lite djupare om varför de gått efter de principerna, säger Peter Reinebo som fortsätter:

"Full samsyn"

– Jag har respekt för att länder är i olika lägen. Norge har ett annat läge och är mer nedsläckt än Sverige. Det handlar om idrottshallar och skolor, som jag förstår, och rörelsefriheten. Det påverkar nog deras bild i stunden, och jag har stor respekt för att man kan ha olika aspekter på saker och ting. Men jag tror att vi har full samsyn när det gäller att ingenting ska genomföras, vare sig det gäller kval eller spelen, om det finns hälsorisker.

TT: Skillnaden är väl att NIF tycker att läget redan nu är så pass allvarligt att OS borde skjutas upp?

– Det är möjligt att de känner det men jag pratar om de rekommendationer som finns från WHO (Världshälsoorganisationen) och andra internationella smittskyddsexperter och de är inte där ännu (att de tycker att OS bör skjutas upp). Men jag har respekt för att andra känner annorlunda.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons