Annons

Snöröjare dumpade snö med golfbil

Brott • Publicerad 4 maj 2019
Snöskottning i villaområde i Hägersten i vintras.
Snöskottning i villaområde i Hägersten i vintras.Foto: Henrik Montgomery/TT

Entreprenörerna som röjde snö i Stockholm i vintras tog betalt för mer kubikmeter snö än vad lastbilarna hade utrymme till, snöutlastningar skedde så tätt som med noll minuters mellanrum och flera dumpningar utfördes med personbilar – och en golfbil.

Det visar den granskning som en revisionsfirma gjort av snöröjningen, rapporterar .

Annons

De märkliga omständigheterna har lett till att Stockholms stad polisanmält de tre entreprenörerna Svevia, Peab och Tylömarks.

Många stockholmare klagade i vintras på hur snöröjningen och halkbekämpningen sköttes och när stadens trafikkontor tittade närmare på saken visade kontroller att röjningen inte skett som den skulle. Revisionsfirman har nu granskat registreringsnumren på de fordon som skött forsling och dumpning av snön – totalt 10 000 lossningar i veckan.

Entreprenörer har bland annat tagit betalt för 23 kubikmeter snö per utlastning trots att Transportstyrelsens registreringsuppgifter visat att flakvolymen på fordonen i vissa fall varit nästan hälften så stor. Därutöver har fordon som helt saknar möjlighet att dumpa snö fått ersättning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons