Smittan i Europa – risken fortfarande liten

Hälsa Artikeln publicerades
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/ TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

Europa har fått sina första fall av Coronaviruset.

Men risken att smittas i Sverige är fortfarande obefintlig och viruset sprids inte heller i andra länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Viruset sprids just nu bara i Kina. De som insjuknat i andra länder har smittats i Kina och när de sedan återvänt hem så har de isolerats. Det är viktigt att poängtera att om länderna har rutiner kring isolering för de smittade, så är det ingen spridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Flera isolerade

De senaste dagarna har en handfull personer i Sverige isolerats efter att de misstänks ha smittats av coronaviruset. Men ingen har burit på smittan, som har det officiella namnet 2019-nCoV.

– Jag vill inte gå ut med en exakt siffra eftersom den ändras hela tiden. Rutinen är att de isoleras medan vi tar reda på om de är sjuka eller inte, säger Anders Tegnell.

– Det går inte att veta. Vi måste få reda på om folk har rest till smittområdet och sedan ta blodprov för att se om de bär på viruset. Men jag ser ingen risk att folk får panik och tror att de är smittade, säger Anders Tegnell.

Sätts i karantän

Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt hälso- och sjukvården om vad som händer i Kina. Anders Tegnell menar dock att de har stor erfarenhet att hantera människor med smittsamma sjukdomar.

– De senaste åren har man till exempel hanterat flera fall av mässling. Än så länge har vi inga speciella åtgärder för just coronaviruset, mer än att misstänkta fall sätts i karantän, men sjukvården har givetvis beredskap för att planera om, säger Tegnell.

Flera flygplatser i USA har börjat screena resenärer som varit i staden Wuhan, där smittan har sitt ursprung. Men än så länge finns inga planer på att inför kontroller i Sverige.

– Först måste det finnas en rimlig anledning och det är inte motiverat att införa kontroller här. När man införde det i andra länder efter att Sars spreds i början på 2000-talet hade det ingen effekt. Det viktiga är att de som lämnar smittområdet i Kina kontrolleras, säger Anders Tegnell.

Fakta

Så smittar viruset

Det mesta tyder på att coronaviruset ursprungligen spridits från djur till människa. Viruset kan spridas mellan människor, men hittills pekar ingenting på att viruset skulle ha förmåga att överföras från människa till människa särskilt effektivt. Det betyder att det inte verkar vara särskilt smittsamt, men än så länge är mycket om viruset fortfarande okänt.

För att undvika smitta är det bra att tvätta händerna ofta och att undvika att röra vid ansiktet och ögon. Om du är i Kina kan du undvika marknader med levande djur.

Det finns inget vaccin mot viruset.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa mer...