Annons

Slutbesked: Resultatet i EU-valet hemlighålls

Politik • Publicerad 9 december 2019
En väljare som röstade i EU-valet i maj. Arkivbild.
En väljare som röstade i EU-valet i maj. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
En väljare som röstade i EU-valet i maj. Arkivbild.
En väljare som röstade i EU-valet i maj. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De svenska kandidaternas resultat i EU-valet 1999 kommer inte lämnas ut av Statistiska centralbyrån (SCB), eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd i frågan. Därmed står sig den tidigare domen i kammarrätten i Göteborg, skriver Europaportalen.

Sajten har försökt få SCB att lämna ut valresultatet och hur många personkryss som kandidaterna fick, för att göra en sammanställning över de svenska EU-politiker som fått flest personkryss genom tiderna.

Annons

SCB har dock vägrat att lämna ut uppgifterna med hänvisning till sekretess med personuppgifter.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg tycker att beslutet är orimligt.

– I ett demokratiskt system där folk ställer upp i offentliga och allmänna val ska man också kunna redovisa det för medborgarna, det framstår ju som en fullständig självklarhet, säger han till sajten.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare sagt till Europaportalen att det är en självklarhet att utgången i ett val ska kunna redovisas efteråt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons