Annons

Slopad straffrabatt trots tunga invändningar

Alla partier utom Vänsterpartiet tycks nu vara överens om att i någon form slopa den så kallade straffrabatten för unga lagöverträdare.
Flera tunga remissinstanser är dock helt avvisande, inklusive regeringens egen utredare riksåklagaren Petra Lundh.
politik • Publicerad 5 mars 2020
Riksåklagare Petra Lundh tror inte på förslaget att slopa straffrabatten för unga. Arkivbild.
Riksåklagare Petra Lundh tror inte på förslaget att slopa straffrabatten för unga. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill slopa straffrabatten för unga som begår grova brott. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill slopa straffrabatten för unga som begår grova brott. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) har aviserat att regeringen avser att lägga fram ett lagförslag som innebär att lagöverträdare i åldern 18–21 år inte ska få den så kallade straffrabatten om de begår brott som ger minst ett års fängelse. M, KD och SD vill gå längre och har försökt väcka ett initiativ i justitieutskottet om att rabatten ska slopas för alla unga som begår brott. Men i och med att regeringen fem i tolv har kastat fram ett förslag som också L och C lär stödja har initiativet fallit.

Regeringens förslag innebär att man lämnar en princip som varit gällande i lagstiftningen i flera hundra år. Att yngre lagöverträdare straffats lindrigare är nämligen inget nytt påfund. Det framgår redan av 1734 års missgärningsbalk. Redan då var frågan om personers mognad kopplad till straffutmätningen och har så förblivit fram till dagens brottsbalk.

Allvarliga brott

Annons

Personer mellan 18 och 21 år döms i lägre grad till fängelse än vuxna för samma brott och om de döms till fängelse till kortare tid. Sedan några år har detta dock ifrågasatts, framför allt med hänvisning till gängkriminaliteten, där många unga begår mycket allvarliga brott.

Regeringen tillsatte därför 2017 en särskild utredare med uppdrag att föreslå att unga lagöverträdare över 18 år ska behandlas som andra myndiga lagöverträdare vid straffmätningen. Utredaren, nuvarande riksåklagare Petra Lundh, presenterade också ett förslag som innebar just ett borttagande av straffrabatten för gruppen.

Utredaren tveksam

Det något märkliga i sammanhanget var att utredaren själv inte trodde på sitt eget förslag. Utredningen konstaterade att "det inte finns något empiriskt, eller erfarenhetsbaserat, stöd för skärpta påföljder för unga lagöverträdare". Direktiven var dock att ta fram ett förslag.

– Vi såg inte något evidensbaserat skäl för att göra det här. Det är mer ett ställningstagande som politikerna får göra, och jag kan förstå om man anser att man ska ta ansvar för sina gärningar om man är 18 år. Men det är absolut så att man går ifrån en gammal princip som har hängt med väldigt länge, säger Petra Lundh till TT.

Gammal princip

Flera remissinstanser avstyrkte också utredarens förslag, däribland Kriminalvården, Svea hovrätt, Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet. Även Säpo varnade för förslaget.

Justitieminister Morgan Johansson medger att regeringens förslag innebär att man delvis går ifrån en gammal princip där straffutmätning varit kopplad till ålder och mognad.

– Ja, för de unga som begår de här allvarliga brotten. Och varför då? Vi har en etablerad, organiserad kriminalitet på ett annat sätt än vad vi hade för 15-20 år sedan, där vi kan ha även 18-19-åringar som är ganska långt in i en kriminell bana, och då måste man kunna bryta den i tid. Och då behöver man mer av kriminalvårdsinsatser för den gruppen, säger han till TT.

Regeringen siktar på att den nya lagen ska träda i kraft våren 2021.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons