Annons

Virusutbrottet i Italien förvärras – 17 döda

Bristande rutiner på sjukhus i Italien kan ha lett till den snabba spridningen av coronavirus i landet, varifrån smittan sedan spridits vidare ut över Europa.
Antalet döda i smittan har nu stigit till 17, meddelar italienska myndigheter.
Italien • Publicerad 27 februari 2020
Sjukhuspersonal med nya sjukhussängar utanför sjukhuset i Codogno i norra Italien i förra veckan. Arkivbild.
Sjukhuspersonal med nya sjukhussängar utanför sjukhuset i Codogno i norra Italien i förra veckan. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Omkring 650 personer har bekräftats smittade i Italien enligt smittskyddsmyndigheterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Flera av de fall som under de senaste dagarna upptäckts i andra länder i Europa har rört personer som nyligen besökt Italien.

Efter medierapportering om att det dröjt rejält innan den troliga första smittobäraren testades för viruset har åklagare nu inlett en utredning av sjukhus i regionen Lombardiet. Polis har gjort besök på sjukhus i städerna Codogno, centrum för utbrottet, samt Casalpusterlengo och Lodi, rapporterar The Guardian.

Annons

Utredningen kommer sedan även premiärminister Giuseppe Conte beskyllt vården i regionen för bristande hantering av det första fallet.

Flera läkarkontakter

Den 38-årige man som beskrivs som "patient ett" tros ha hunnit smitta sin gravida fru, en vän han tog en löptur med, tre äldre personer på en bar samt åtta sjukvårdsanställda och patienter på sjukhuset i Codogno. En av de sistnämnda uppges vara en 77-årig kvinna som dog i söndags.

Enligt italienska medier hann 38-åringen träffa läkare vid fyra tillfällen under en period av flera dagar innan varningsklockorna började ringa. Och när symptomen väl togs på allvar ska han ha fått tillbringa totalt 36 timmar på sjukhuset innan han till slut testades för viruset och sattes i karantän.

Försvarar sig

Sjukhusanställda har uppgett att det dessutom dröjde flera timmar efter det att han testat positivt tills att alla i personalen hade varnats om smittorisken.

Kritiker har påpekat att mannen, enligt riktlinjer som infördes i slutet av januari, borde ha behandlats som potentiellt virussmittad redan från början, även om han inte hade någon tydlig koppling till Kina.

Sjukvårdschefen i Codogno, Giorgio Scanzi, försvarar sig dock mot anklagelserna.

– Vi har gjort vår plikt och vi har ett rent samvete, säger han enligt La Repubblica.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons