Annons

Skurupspolitiker om slöjförbud: Vi är enade

Slöjförbudet i Skurup står och trampar i väntan på en kommunal integrationsplan som ännu inte är färdig. Dessutom har politikernas beslut nu överklagats till förvaltningsrätten.
Politik • Publicerad 17 februari 2020
Skurup är en av två kommuner i landet som röstat igenom ett slöjförbud. Men förbudet gäller ännu inte då man inte vet hur det ska genomföras i praktiken.
Skurup är en av två kommuner i landet som röstat igenom ett slöjförbud. Men förbudet gäller ännu inte då man inte vet hur det ska genomföras i praktiken.Foto: Johan Nilsson/TT

I december klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Nu ska det föras in i en kommande integrationsplan och därmed träda i kraft enligt politikerna. Tjänstemän har protesterat, men förbudet stöds av en politisk majoritet.

– Vi är enade, säger Loubna Stensåker Göransson (M), skol- och utbildningsberedningens ordförande, en av de politiker som ställt sig bakom och röstat igenom Sverigedemokraternas motion om slöjförbud på skolorna i Skurup.

"Ska bort"

Annons

Slöjan utgör ett kvinnoförtryck enligt Loubna Stensåker Göransson.

– Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna. Pojkar och flickor ska behandlas lika och skolan ska vara en frizon, säger hon när TT ringer upp.

– Vi vill ha en skola som är fri från religion.

– Kan bäras av både flickor och pojkar. Slöjan, det är inte bara en slöja utan en hel klädkod och regler.

Hur ett slöjförbud ska genomföras i praktiken kan Loubna Stensåker Göransson dock inte svara på.

Överklagat beslutet

Förbudet ska nu skrivas in i en integrationsplan som är klar först framåt sommaren – en plan som Skurups tjänstemän enligt politikerna ska följa. Men det har kommit grus i maskineriet. Vänsterpartiet i Skurup har nämligen överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Vi avvaktar för att domstolen ska säga sitt, säger Loubna Stensåker Göransson.

Den moderata politikern välkomnar debatten som uppstått i medierna – men är kritisk till att tjänstemän uttalar sig i frågan. Omdömeslöst, anser hon.

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, säger Stensåker Göransson.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons