Annons

Skjutglada träningen ifrågasätts i Norge

Stina Nilsson sparar inte på krutet på skjutvallen.
Nu ifrågasätts träningsupplägget i det norska skidskyttelandslaget.
Skidskytte • Publicerad 17 april 2020
Stina Nilsson uppges skjuta cirka 1|200 skott i veckan – ungefär dubbelt så många som den norske skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bø. Arkivbild.
Stina Nilsson uppges skjuta cirka 1|200 skott i veckan – ungefär dubbelt så många som den norske skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bø. Arkivbild.Foto: Per Danielsson

Den numera före detta längdstjärnan Stina Nilsson fortsätter att mötas av skepsis från utländskt håll efter hennes oväntade beslut att sadla om till skidskytte.

Den här gången är det norska skidskyttelandslagets chef Per Arne Botnan som i tidningen VG kommenterar den svenska 26-åringens friska skjutande under träningspassen.

Annons

Den norska tidningen skriver att Nilsson avfyrar runt 1 200 skott i veckan, vilket uppges vara ungefär dubbelt så många som världscupsegraren på herrsidan Johannes Thingnes Bø skjuter i genomsnitt.

– 1 200 skott per vecka är ganska mycket oavsett vem du jämför med, säger Per Arne Botnan.

"Säger ingenting"

Och ska man bli vass på skjutbanan så kostar det. Enligt VG går det en norsk krona för varje skott i träningssammanhang, vilket för Nilsson skulle innebär en månatlig summa på över 4 600 svenska kronor.

– Antalet skott säger ingenting om jobbet du gör. Jag vet inte hur förnuftigt det är, för det finns många andra saker som bör göras och fokuseras på, säger Botnan.

Enligt honom avfyrar de norska åkarna som skjuter mest cirka 20 000 skott per år. Thingnes Bø är dock en av dem som skjuter minst.

– Det varierar från utövare till utövare. Johannes är effektiv och har tryggheten. Därför behöver han inte skjuta så mycket.

Omtalat idrottsbyte

En annan norrman som haft synpunkter på Stina Nilssons nya satsning är den norske skidskyttelegendaren Ole Einar Bjørndalen. Enligt honom är det just i skyttet som svenskan "måste upp i nivå".

– Om två år kan hon vara en bra skytt om hon har talang och en bra tränare, sade han i början av veckan och belyste dessutom den tuffa omställningen att åka med ett fyra kilo tungt gevär på ryggen.

Mindre uppmuntrande ord har även kommit från det ryska skidlandslagets chef Jelena Välbe som förra helgen antydde att Stina Nilsson lämnade det svenska längdlandslaget av konkurrensmässiga skäl.

– Jag tror att hon helt enkelt inte kunde acceptera att det dök upp tjejer i laget som kunde slå henne, sade hon till ryska Sport Express.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons