Annons

Sex kroppar hämtade från vulkanön

Nyzeeländska elitsoldater har hämtat sex kroppar från vulkanön White Island. Enligt landets försvarsmakt rör det sig om en grupp bestående av bombexperter.
Nya Zeeland • Publicerad 13 december 2019
Två bombexperter på White Island, i en av de första bilderna som släppts från uppdraget.
Två bombexperter på White Island, i en av de första bilderna som släppts från uppdraget.Foto: New Zealand Defence Force/TT
Båtar fanns beredda i närheten av ön i fall vulkanen skulle få ett nytt utbrott.
Båtar fanns beredda i närheten av ön i fall vulkanen skulle få ett nytt utbrott.Foto: New Zealand Defence Force/TT
En helikopter tillhörande flottan i samband med uppdraget att återföra kropparna som blev kvar på White Island efter vulkanutbrottet.
En helikopter tillhörande flottan i samband med uppdraget att återföra kropparna som blev kvar på White Island efter vulkanutbrottet.Foto: Mark Baker

Förhållandena på vulkanön beskrivs som svåra, med en betydande risk att vulkanen ska få ett nytt utbrott.

De åtta soldaterna jobbade i par på ön i fyra timmar för att hitta kropparna, och föra dem till en helikopter.

Annons

– De visade stort mod och engagemang för att säkerställa att vi kan ge familjer och vänner till någon som har förlorat nära och kära ett avslut, säger polischefen Mike Bush vid en presskonferens.

Personalen bar gula skyddskläder, och båtar fanns i närheten beredda att försöka få hem soldaterna om vulkanen fick ett nytt utbrott. För att hitta kropparna, och för att ge understöd till insatsen, har drönare och spaningsflyg använts.

Dykare har satts in

Premiärminister Jacinda Ardern tackade vid en presskonferens alla inblandade i insatsen, och säger att även om inget kan minska sorgen för de anhöriga så har ändå nyzeeländarna känt ett ansvar för att offren inte skulle bli kvar på vulkanön.

– I dag har allt handlat om att få hem dem till sina kära, säger hon.

Konteramiralen Jim Gilmour säger att alla i personalen kände en plikt att tjäna sitt land.

"Jag hyllar insatserna från alla som utsatt sig för potentiell fara, för att uppnå detta resultat för familjerna och samfundet", säger han i ett uttalande.

Det stiger fortfarande rök från kratern. Ytterligare två kroppar finns kvar, men det är osäkert när de kan hämtas. Ett av offren ska finnas i vatten, och dykare har satts in för att hitta kroppen, enligt polisen.

"Vi gör alla ansträngningar för att hitta och återföra de två återstående som omkommit", säger polischefen Mike Bush i ett uttalande, enligt nyhetssajten stuff.co.nz.

Ovanliga skador

Elva australiska turister har förts till hemlandet för vård, med ytterligare två som förs över på fredagen. De svåra brännskadorna är ovanliga, med en kombination av brännskador på huden och andningsorganen som kräver omfattande och intensiv vård. För flera är tillståndet kritiskt.

– Patienterna blev insvepta i ett moln av extremt het gas och även vulkaniskt material som pimpsten och damm, säger läkaren Peter Haertsch vid ett av sjukhusen, till The Sydney Morning Herald.

Av de 17 som vårdas på sjukhus i Nya Zeeland är tillståndet kritiskt för 13.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons