Annons

Serietecknare sätter sin prägel på Pippi

När "Pippi på rymmen" för första gången ges ut som illustrerad bok är det serietecknaren Fabian Göranson som tagit över ansvaret för den klassiska bildvärlden. I hans bilder får Pippi gråta och Annika ta större plats än förut.
Litteratur • Publicerad 16 april 2020
"Jag har alltid tänkt att min stil skulle passa Pippi", säger Fabian Göranson som har tecknat Pippi Långstrump och hennes vänner i "Pippi på rymmen".
"Jag har alltid tänkt att min stil skulle passa Pippi", säger Fabian Göranson som har tecknat Pippi Långstrump och hennes vänner i "Pippi på rymmen".Foto: Jessica Gow/TT
Fabian Göranson har fått ansvaret för att utforma den nya Pippi-boken "Pippi på rymmen".
Fabian Göranson har fått ansvaret för att utforma den nya Pippi-boken "Pippi på rymmen".Foto: Jessica Gow/TT
Fabian Göranson har illustrerat "Pippi på rymmen".
Fabian Göranson har illustrerat "Pippi på rymmen".Foto: Jessica Gow/TT
I Fabian Göransons Pippi-illustrationer har humorn fått ta plats. "Det är en humorberättelse", säger han. Pressbild.
I Fabian Göransons Pippi-illustrationer har humorn fått ta plats. "Det är en humorberättelse", säger han. Pressbild.Foto: Fabian Göranson
I den nya bilderboken "Pippi på rymmen", baserad på filmen och fotoboken "På rymmen med Pippi Långstrump", rymmer Pippi, Tommy och Annika hemifrån. Pressbild.
I den nya bilderboken "Pippi på rymmen", baserad på filmen och fotoboken "På rymmen med Pippi Långstrump", rymmer Pippi, Tommy och Annika hemifrån. Pressbild.Foto: Fabian Göranson

– Jag har alltid tänkt att min stil skulle passa Pippi, säger Fabian Göranson.

Att just han fick uppdraget att illustrera "Pippi på rymmen", efter Astrid Lindgrens manus till 70-talsfilmen "På rymmen med Pippi Långstrump", tror han beror på att han i sina bilder ger humorn en framträdande roll.

Annons

– Det är trots allt en humorberättelse, säger han.

Egen prägel

I arbetet med illustrationerna har Fabian Göranson låtit sig inspireras av Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-teckningar, men också försökt tänka bort tradition och litterär kanon. Han ville sätta sin egen prägel på Pippis värld.

– Utgångspunkten var att figurerna skulle gå att känna igen. Men sedan har jag animerat dem med mitt serietecknarbildspråk, som att de får sex armar när de flaxar med armarna, säger Fabian Göranson.

Äventyr i naturen

Fabian Göranson har också valt att behålla "en gammaldags miljö" i den nya boken, som ges ut i samband med Pippis 75-årsjubileum.

– Jag tror att Pippi behöver den bakgrunden för att hennes vilda sida ska framträda, hon blir den här anarkistiska figuren i kontrast till ett mer konservativt, prydligt Sverige, säger han.

I "Pippi på rymmen" råder det ingen brist på vilda upptåg. Pippi, Tommy och Annika rymmer ut på landet, flyger i en bil, bestiger ett berg och får sina kläder uppätna av kossor.

– Filmen är från 70-talet och har en annan stämning än de tidiga böckerna, mer gröna vågen, säger Fabian Göranson.

Pippi visar känslor

De enda regler som Fabian Göranson behövde förhålla sig till i arbetet med illustrationerna var att inte göra för drastiska förändringar i Astrid Lindgrens text – och att inte rita Pippis mamma. Han tror att Astrid Lindgren säkert hade "kunnat vara sträng" mot hur han tolkat hennes berättelse, men också att hon hade uppskattat hur han låter Pippis olika känslostämningar komma fram i bildspråket.

– I filmen är Pippi ganska jämn i humöret, men i boken gråter hon. När jag först läste det tänkte jag: Wow, jag har aldrig sett Pippi gråta förut, hon är alltid så hård. Men hon är också mänsklig. Det var fint att ha med.

Annika som huvudperson

Fabian Göranson har också valt att ge större utrymme åt Annika och hennes känslor. Om Pippi fungerar som guide genom äventyren, menar Fabian Göranson att Annika är som den som läsarna kan identifiera sig med, den som tydligast reagerar på det som händer.

Annons

– På så vis blir hon en huvudperson. Man lever äventyren genom henne. Tommy är mer av en "comic relief" eller ett fan av Pippi, han vill vara lika cool som hon. Det var kul att få utveckla deras karaktärer och göra dem båda till något mer än anonyma sidekicks.

"Pippi på rymmen" ges ut i slutet av april. Passande, menar Fabian Göranson, eftersom "det är en sommarbok". Samtidigt tror han att boken kan fungera som tillfällig respit från coronakrisen, för både barn och vuxna.

– Det finns ett slags trygghetssökande oro i samtiden, en längtan tillbaka till något, kanske till naturen, som jag tror kan speglas i boken.

Fakta: Fabian Göranson

Född: 1978

Bor: I Stockholm

Gör: Serieskapare

Bakgrund: Debuterade med seriealbumet "Gaskriget" 2006 och har sedan dess gett ut ytterligare tre seriealbum för vuxna. Var en av medgrundarna till serieförlaget Kolik. Har publicerats i tidningar som Galago och Arbetaren.

Aktuell: Med illustrationerna till Astrid Lindgren-boken "Pippi på rymmen" som ges ut den 24 april. Boken är baserad på Astrid Lindgrens manus till filmen "På rymmen med Pippi Långstrump" från 1970, dialogen i filmen och en bok med stillbilder från filmen som gavs ut strax efter biopremiären.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons