Annons

Senegal skrotar kolkraftverk

Klimatmötet • Publicerad 10 december 2019
Senegals President Macky Sall. Arkivbild.
Senegals President Macky Sall. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II

Det haglar inte av positiva nyheter under årets klimatmöte i Madrid. Förhandlingarna går trögt, nya studier visar på ökande syrebrist i många havsområden på grund av uppvärmningen – och nivån av växthusgaser har inte varit högre i atmosfären under de senaste tre miljoner åren.

Men på tisdagen tillkännagav Senegals president Macky Sall att ett omstritt kolkraftverk 1,5 mil norr om huvudstaden Dakar ska läggas ned. Beslutet ligger i linje med landets åtaganden inom Parisavtalet och kommer efter en lång tids massiva protester från landets invånare.

"Det här beslutet visar att regeringen måste lyssna folkets protester – och till vetenskapen som säger att det krävs ett stopp för fossila bränslen", skriver miljörörelsen 350.org Africa i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons