Annons

Sef: "Svårt att tolka Folkhälsomyndigheten"

Folkhälsomyndigheten har gått ut med ett förtydligande riktat till idrottsrörelsen.
Men de allsvenska klubbarna kliar sig fortfarande i huvudet.
Fotboll • Publicerad 2 april 2020
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist vill få klarhet från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist vill få klarhet från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kallade de nya direktiven gällande träningar och träningsmatcher för "luddiga".

Kort senare meddelade Häcken att lördagens vänskapsmöte med Helsingborg ställs in efter att ha gjort bedömningen att Sef, intresseföreningen för klubbarna i allsvenskan och superettan, och Svenska fotbollförbundet (SvFF) behöver komma fram till hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska hanteras.

Annons

Ja, hur ska egentligen Folkhälsomyndighetens direktiv tolkas?

I klarspråk lyder rekommendationen att träningsmatcher kan spelas så länge de sker utomhus och inte samlar ett större antal åskådare. Dessutom bör närkontakt och onödiga resor undvikas i samband med idrottsutövandet – allt för att minimera riskerna för smittspridning.

"Många frågetecken"

Efter detta kvarstår en rad frågetecken, tycker Mats Enquist.

– I går (onsdag) lät det nästan som att ingen idrott får bedrivas under hela 2020, om man skulle läsa det som fan läser bibeln. Det har klarnat lite grann med de här förtydligandena, men det finns fortfarande tillräckligt många frågetecken kvar, säger han.

För att få tydlighet i frågan kommer Sef under kvällen att sammanträda med Riksidrottsförbundet, Folkhälsomyndigheten och Svenska fotbollförbundet. Förhoppningen är att få en klar bild av vad som gäller och att fotbollsklubbarna vid ett möte på fredagsförmiddagen ska kunna enas om hur riktlinjerna ska implementeras i deras verksamheter.

RF: Inga matcher

TT: Tolkar ni det som att träningsmatcher går att genomföra i begränsad utsträckning?

– Ja, men sen i nästa andetag säger de att det i första hand handlar om barn- och ungdomsidrott. Det är väldigt svårt att tolka vad de sade faktiskt. Vi vill gärna ha ett förtydligande så att vi inte bidrar till att stötta det här scenariot (med smittspridning), säger Mats Enquist.

Enligt Riksidrottsförbundet är dock budskapet tydligt. När TT ringer upp ordföranden Björn Eriksson kommer han med ett svar som är svårt att misstolka:

– Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, det är resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match). Däremot kan det finnas andra idrotter som möjligen kan slinka igenom.

Eriksson tillägger:

– Utgångspunkten är att vi ska bekämpa en pandemi och därför tycker jag att jag kan vara tydlig. Träna: ja, matcher: nej.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons