1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Schibbye kritisk till filmen om fångenskapen

Martin Schibbyes förhoppning med att låta boken "438 dagar" bli film var att sätta strålkastaren på Kality-fängelset i Etiopien där han och kollegan Johan Persson satt fängslade.
Martin Schibbye tycker att filmen "438 dagar", som bygger på hans och Johan Perssons erfarenheter, inte lever upp till de förväntningar han hade. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Filmen "438 dagar", som får premiär den 30 augusti, är en ambitiös storfilm med udden riktad mot yttrandefrihetens fiender. Historien bygger på de två svenska journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons tid som fängslade i Etiopien, vilken de själva har beskrivit i boken med samma namn.

De var båda inblandade i manusprocessen, men i dag säger Martin Schibbye att den färdiga filmen inte ser ut som han hade hoppats på. Han respekterar filmskaparnas konstnärliga val men han saknar exempelvis skildringen av den solidaritet som fanns fångarna emellan.

– Det går nog inte för någon annan att göra en film som jag skulle känna igen mig i. Men min stora skräck var att de skulle strunta i de lokala etiopiska journalisterna, som var en så stor del av boken och av tiden i fängelset och av det som man har jobbat med sedan dess. Och så blev det.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Carl Bildt dyker upp

Carl Bildt (Philip Zandén) spelar en stor roll i handlingen. Tiden då Schibbye och Persson färdas med ONLF-gerillan och sedan blir tillfångatagna av milis skildras också ingående. Men det som visas från Kality-fängelset är mörkt och våldsamt och de andra fångarna beskrivs som småtjuvar och oskyldigt ditsatta knarkare.

– När jag frågade regissören varför man gjort det valet sade han att man visat filmen för en testpublik och att de hade tyckt att fängelset varit för snällt och då hade man ändrat det. Men det är ett konstnärligt val som får stå för dem, säger Martin Schibbye.

Stor eftertanke

Regissören Jesper Ganslandt säger till TT att han känner till och har förståelse för Martin Schibbyes kritik men understryker att de val som har gjorts har gjorts med stor eftertanke.

– Det är svårt att få med allt och jag förstår att det måste vara konstigt att se sig själv på film, herregud, det hade jag också tyckt. När det gäller de etiopiska journalisterna så filmade vi den delen men det fick i slutändan stå tillbaka. Vi använder i stället Abdullahi Hussein, som i hemlighet samlade in videomaterial med risk för sitt eget liv och blir en viktig person i berättelsen. Jag hoppas att Martin kan känna att vi tar vara på det etiopiska perspektivet när han ser filmen igen.

Läs mer

Kind

Trafik: Två bilar krockade i korsning

En trafikolycka har inträffat på väg 1578 mellan Sjötofta och Håcksvik i höjd med Drägved.

Sommarkrönika

Undvik Sandwalls plats i sommar – ta del av ett rötet Borås

Ta del av delarna av Borås som vi i alltför många år tagit för givet.

Corona i Sjuhärad

”Varje kund som kommer kan ha corona. Vi måste vara försiktiga”

TV: Så har Rashid Salame fixat coronaskydd på pizzerian

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Ledare

LEDARE: M borde veta bättre

Moderaternas vägval är beklagligt. Sverige behöver en migrationspolitik som är både stabil och rättfärdig.

Borås

Hemvändare och semesterfirare – Landvetter vaknar till liv igen

Fler och fler ger sig iväg på semester och en del har lyckats ta sig hem efter att ha hamnat i lockdown utomlands.