unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Saudiarabien hävdar bevis mot Iran

Helgens attacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien genomfördes med iranska vapen, slår saudierna fast och visar upp förvridna vapendelar som hävdas vara bevis för anklagelserna.
USA skärper samtidigt sanktionerna mot Iran – som i sin tur nekar till anklagelserna.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo på plats i Saudiarabien. Han pekar ut Iran som ansvarigt för helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo på plats i Saudiarabien. Han pekar ut Iran som ansvarigt för helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar.
Foto: Mandel Ngan/AP/TT

Enligt överste Turki al-Malki, talesperson för det saudiska försvarsdepartementet, sattes 18 obemannade flygande farkoster (drönare) in liksom 7 kryssningsrobotar av iranskt ursprung när de två oljeanläggningarna attackerades i helgen. Som bevis visades på onsdagen satellitbilder, fotografier samt kartor upp liksom förvridna vapendelar, bland annat från kryssningsrobotar.

Översten sade också att vapnen inte kan ha avlossats från Jemen av de Iranstödda Huthirebellerna. Attackerna kom norrifrån och Saudiarabien jobbar ännu på att fastställa de exakta platserna varifrån vapnen avlossades, enligt al-Malki.

De Iranstödda Huthirebellerna har hela tiden själva hävdat att gruppen ligger bakom angreppen.

Iran "smutskastas"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Irans president Hassan Rohani nekar kategoriskt till att Iran ligger bakom men tillägger att angreppen bör ses som ett svar på bombningar i Jemen. Utpekandet av Iran syftar till att smutskasta och sätta press på landet, enligt Rohani.

– Vi vill inte ha konflikt i regionen. Vem startade konflikten? Inte jemeniterna. Det var Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, USA, vissa europeiska länder och den sionistiska regimen (Israel), har presidenten sagt i ett videouttalande som sänts ut via iranska medier.

Tidigare under dagen skruvades tonläget upp i USA när president Donald Trump twittrade att han instruerat finansminister Steven Mnuchin. att ""kraftigt öka" sanktionerna mot Iran. USA har redan sedan tidigare omfattande sanktioner riktade mot Iran.

Trump hade dittills inte helt och hållet pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna men han har sagt att "det sannerligen ser ut så".

Kort därpå meddelade den brittiske premiärminister Boris Johnsons kansli att Johnson och Trump talats vid under dagen och diskuterat ett "gemensam diplomatiskt svar från internationella partners".

Pompeo: "En krigshandling"

På onsdagen landade också USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Saudiarabien. Ombord på flygplanet, innan det hade landat i staden Jidda talade Pompeo om "en iransk attack".

– Det var en krigshandling.

Det var i lördags som viktiga oljeanläggningar i Abqaiq och Khurais, tillhörande det statliga saudiska oljebolaget Aramco, attackerades. Angreppen bedöms ha slagit ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

På onsdagen rapporterade också nyhetsbyrån AFP att FN sänder experter till Saudiarabien för att leda en internationell undersökning om attackerna.

Saudiarabien säger sig kunna uppnå full oljeproduktionskapacitet igen i slutet av september.

Läs mer

Borås: Stort polispådrag efter skottlossning – misstänkt mordförsök

Borås

Borås: Stort polispådrag efter skottlossning – misstänkt mordförsök

Hundenheter på marken och polishelikopter i luften över Alideberg.

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Borås

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.

Föräldraparet tänker gå till Europadomstolen för att bli rentvådda.

Herrljunga

Barnen omhändertogs felaktigt – ”Det får inte hända igen”

Föräldrarna kämpar för att få upprättelse

Magnus Haglund.

Sport

Förre Elfsborgstränaren drabbad av corona: ”Mår allmänt skit”

Berättar för Hallandsposten.

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

”Det känns som om vi alla sitter vid hennes dödsbädd”