Annons

Uppgifter: SAS-konflikt närmare en lösning

Efter nästan sju dagars strejk ser SAS-konflikten ut att närma sig en lösning.
Flera norska medier erfar att endast formalia återstår. Svenska pilotfacket kommenterar inte.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2019
Förhandlingarna mellan SAS och de strejkande piloterna pågår i Oslo. Arkivbild.
Förhandlingarna mellan SAS och de strejkande piloterna pågår i Oslo. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förhandlingarna mellan parterna har pågått i över ett dygn. Vid 15-tiden på torsdagen rapporterar norska medier att konflikten är nära en lösning. Nu återstår endast formalia, erfar NRK och NTB.

"Inga kommentarer"

På norska flygplatsen Gardemoen har strejkvakterna tagit av sig strejkvästarna och en av dem, som NRK talar med, uppger att det handlar om att strejken är över. Några officiella bekräftelser har dock inte kommit ännu.

Annons

Svensk pilotförening vill inte kommentera uppgifterna.

"Inga kommentarer", skriver Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i ett sms till TT angående att parterna ska ha nått enighet.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera. Det är den information vi har fått från Norge, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator på Svensk pilotförening, till TT.

Ökad optimism

Jan Sjölin, medlare vid svenska Medlingsinstitutet, som medlat i förhandlingarna mellan Svensk pilotförening och Svenska flygbranschen, har ännu inte fått några signaler från Oslo.

– Jag har inte hört ett ljud. Men det är säkert ett bra tecken. Det betyder att de håller på och förhandlar, säger han till TT.

Norska pilotfackets ordförande Yngve Carlsen sade under förmiddagen att han var optimistisk gällande förhandlingarna, rapporterar .

– Jag kan inte säga något om tidsaspekten och jag överlåter till den nationella medlaren att uttala sig om medlingen. Men jag är mer optimistisk än i går, sade Yngve Carlsen, på väg in till Norges nationella medlares kontor.

Han hoppas på en lösning under dagen.

SAS aktiekurs lyfter på börsen och har vid 15-tiden stigit 7–8 procent.

Inställda avgångar

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Annons

Under torsdagen har SAS ställt in totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54 000 passagerare. Hittills har mer än 320 000 resenärer påverkats av strejken.

Med start på onsdagen ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons