1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Konkurrenterna jäktar efter Sanders storseger

Bernie Sanders tar en sensationellt stor seger i ökenstaten Nevada – och ett tydligt kliv mot att bli den som ska försöka besegra Donald Trump i höstens presidentval.
Sanders konkurrenter har redan tagit sikte på nya delstater och oroliga röster höjs för risker i att välja en vänsterkandidat som honom.
Bernie Sanders segrade stort vid Demokraternas nomineringsmöte i Nevada.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Bernie Sanders anhängare firar i Nevada.
Foto: Eric Gay/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden kom tvåa i Nevada.
Foto: Ethan Miller/AFP/TT

Nevadademokraterna har sagt sitt – Bernie Sanders ska utmana Donald Trump om presidentposten i USA i höst.

– Tillsammans kommer vi att besegra den farligaste presidenten i det här landets moderna historia, sade Vermontsenatorn inför jublande anhängare när resultatet började ta form.

Med 60 procent av rösterna räknade leder Vermontsenatorn med nästan hälften av rösterna, 46 procent. Han följs av Joe Biden på 19, Pete Buttigieg på 15 och Elizabeth Warren på 10.

– Detta är den första tydliga och avgörande segern under primärvalsäsongen, och är något som han (Sanders) verkligen behövde, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

"Mycket kan hända"

En Sandersseger i Nevada var väntad, men inte att han skulle få så stor marginal. Bedömare i USA konstaterar att Sanders befäster sin roll som den som leder Demokraternas kamp och att han är på väg att bygga en nationell plattform för en kandidatur.

– Men jag skulle inte kröna honom som presidentkandidat riktigt än. Mycket kan hända framöver, säger Chris Galdieri.

Howard Dean, som tidigare suttit i Demokraternas partiledning och aspirerat på presidentposten, tycker att Sanders framgång i Nevada – en delstat vars demografi överensstämmer med USA:s i stort – är "otroligt imponerande".

– Han visade i går kväll att han kan gjuta kraft i våra kärnväljare, säger Dean i en intervju med CNN.

Enligt Chris Galdieri är det för tidigt att säga varför Sanders marginal är så stor. Det kan bero på att han har lockat över röster från de andra presidentaspiranterna, men det kan också ha att göra med att det finns så många att rösta på – att alla icke-Sanders-röster kan ha spritts mellan hans konkurrenter.

Biden hoppfull

Konkurrenterna har redan tagit sikte på kommande nomineringsmöten och befinner sig i en rad olika delstater för att tala och samla stöd.

Trots relativt låga siffror utgör Joe Bidens andraplats ett rejält uppsving. I de tidigare omröstningarna i Iowa och New Hampshire har han placerat sig på plats fyra respektive fem. Vid nästa nomineringsmöte, i delstaten South Carolina, förväntas han röna desto större framgångar hos en demokratisk väljargrupp där majoriteten är afroamerikaner. Den tidigare vicepresidenten har störst stöd enligt opinionsmätningarna.

– Jag förväntar mig inte något. Jag är här för att förtjäna era röster, sade Biden när han framträdde i en kyrka i North Charleston, South Carolina, på söndagen enligt Reuters.

Där väntas också miljardären Tom Steyer, som fått marginellt stöd vid de första nomineringsmötena, få väsentligt större stöd.

Elizabeth Warren, Amy Klobuchar och Pete Buttigieg har alla rest till olika delstater där det kommer att röstas på den så kallade supertisdagen den 3 mars, då demokrater i 14 delstater kommer att säga sitt.

Då kommer miljardären och den tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg också kliva in i leken.

"Svårt med socialist"

Bernie Sanders motståndare har länge lyft fram att han inte skulle ha förmåga att samla tillräckligt brett stöd för att besegra Donald Trump.

Pete Buttigieg har gratulerat Sanders till Nevadasegern, men varnar samtidigt för att välja någon som enligt honom "ser kapitalism som roten till allt ont".

James Clyburn, Demokraternas ledare i representanthuset, tror att partiet skulle få svårt att behålla sin majoritet i kammaren med Sanders som president. Att det skulle kunna tippa vågskålen emot dem i omstridda distrikt.

– I de distrikten kommer det bli svårt att behålla dessa ämbeten om du måste argumentera för att godta en självutnämnd demokratisk socialist, säger Clyburn enligt AFP.

En vallokalsundersökning som gjordes i Nevada visade att 60 procent av de röstande demokraterna står med Bernie Sanders i frågan om allmän sjukvårdsförsäkring i statlig regi. Belackare i och utanför partiet har dock poängterat att det kan vara desto svårare att övertyga tillräckligt många väljare i hela landet, medan president Trump avfärdar det som radikala vänsteridéer från "galne Bernie".

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer