Annons

Tio civila dödade i Idlib – EU fördömer

FN:s säkerhetsråd kallar till extrainsatt möte för att diskutera de eskalerande striderna i nordvästra Syrien.
Attacker mot skolor och sjukhus bryter mot internationell rätt, framhärdar EU.
Syrien • Publicerad 8 maj 2019
En hjälparbetare från den syriska civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna söker i rasmassor av ett hus som träffats i ett luftanfall i en by i Idlib. Bilden är tagen på tisdagen och distribuerad av Vita hjälmarna.
En hjälparbetare från den syriska civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna söker i rasmassor av ett hus som träffats i ett luftanfall i en by i Idlib. Bilden är tagen på tisdagen och distribuerad av Vita hjälmarna.Foto: Vita hjälmarna via AP/TT

På onsdagen dödades tio civila i lufträder över den syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Den syriska regeringen och Ryssland har trappat upp sina bombningar i området, som till större delen står under jihadistiska rebellers kontroll. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Annons

18 stridande rebeller dödades också i luftanfall eller strider på onsdagen, enligt SOHR. Nio regeringssoldater dödades.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda på fredag, på initiativ av de tre icke-permanenta rådsmedlemmarna Tyskland, Belgien och Kuwait. Humanitära tjänstemän kommer då att redogöra för en situation där 150 000 människor har drivits på flykt i Idlib på bara en veckas tid.

– Den nyliga militära upptrappningen i nordvästra Syrien, med luftanfall och artillerield riktad mot skolor och sjukhus, inklusive användning av tunnbomber, utgör en oacceptabel överträdelse av internationell lag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som påminner den syriska regeringen och Ryssland om det avtal de ingick med Turkiet förra året, om en demilitariserad zon i norra Syrien.

I måndags dödades minst 43 personer i strider mellan regeringsstyrkor och jihadister i Idlib. Samma dag besköts den ryska flygbasen Hmeimim, väster om Idlib, med raketer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons