Annons

Så ska Brorsson undvika en ny kollaps

Mona Brorsson sköt för guld framför hemmapubliken i Östersund. Och bommade fyra skott.
I år hoppas hon få en ny chans.
Skidskytte • Publicerad 4 december 2019
Mona Brorsson under en pressträff i samband med världscuppremiären i Östersund.
Mona Brorsson under en pressträff i samband med världscuppremiären i Östersund.Foto: Nisse Schmidt/TT
Sveriges Mona Brorsson under lördagens mixedstafett när världscupen i skidskytte startade i Östersund.
Sveriges Mona Brorsson under lördagens mixedstafett när världscupen i skidskytte startade i Östersund.Foto: Anders Wiklund/TT

Mona Brorsson gjorde ett strålande VM på hemmaplan med en femteplats i sprint, en sjätteplats i distansloppet och en sjundeplats i jaktstarten – och så ett silver i stafetten.

Men det hade kunnat krönas med ett individuellt guld.

Annons

I jaktstarten hade både Mona Brorsson och Hanna Öberg skaffat sig slaglägen inför hemmapubliken i Östersund. Och till det sista skyttet susade Mona Brorsson ner mot vallen i ensam ledning, med en halvminuts försprång, efter tre raka nollor.

Men där for tankarna iväg. Fyra bom och gulddrömmarna var borta.

"Var så himla glad"

Nio månader har gått sedan dess, men det är ändå en händelse som Brorsson återkommer till då och då.

– Det var ingen dålig tävling, det var en dålig serie och det jag är mest nöjd med är hur jag kunde vända det där till distansloppet som var bara två dagar senare. Sedan har jag jobbat mycket mentalt med det, och det var ett arbete som började direkt.

TT: Det märkte vi som intervjuade dig efteråt, att du nästan var glad direkt efter målgång?

– Jag tror att det var många som hade tanken att ”nu kommer hon vara helt knäckt”. Men jag bommade inte för att jag var nervös och mådde dåligt. Jag bommade för att jag helt tvärtom var så himla glad och uppspelt att jag inte fokuserade en sekund.

Vill få revansch

Det är det som arbetet har handlat om efteråt, att fokusera bättre. Att vara här och nu.

– En sak jag tänkte då var att jag hade föreställt mig massor av olika scenarion, men inte det här. Jag var inte förberedd. Så en sak jag har jobbat med i år är att acceptera det faktum att jag inte kan vara förberedd – inte behöver vara förberedd – på alla situationer. Inför varje ny situation ska jag försöka vara ganska neutral, i slutändan är det ju bara samma procedur som alltid: att försöka skjuta ner de där prickarna.

Hon pausar kort innan hon bestämt säger:

– Alltså mitt mål är ju att komma i den här situationen igen. Och hantera den. Man kan inte bli rädd för en sådan här situation, alla skidskyttars dröm är ju att komma in i ledning, ha hela publiken med sig och kunna hantera situationen. Jag känner verkligen att jag vill göra det här igen, jag vill få revansch på mig själv.

Målet: pallen

Annons

Mona Brorsson beskriver sommaren som ”superbra”, hon har hållit sig frisk och varit skadefri. Utvecklingen har pekat uppåt och hon fick bra svar på SM i rullskidor. Inledningen av världscupens premiärvecka i Östersund började också med ett fint resultat när Brorsson var med i det svenska laget som tog en tredjeplats i mixedstafetten. I söndagens sprint blev hon 22:a efter två bom, men Mona Brorsson vet att hon numera kan utmana de allra bästa.

– Mitt mål är såklart att ta ytterligare ett steg framåt och stå på pallen individuellt. Är det något jag tar med mig från förra säsongen är det att jag har den kapaciteten. Jag hade några placeringar där en bom mindre hade inneburit pallen så jag känner verkligen att jag har det i mig, säger Brorsson.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons