1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så påverkar virusåtgärder utsläppsnivåerna

Minskat flygande och nedstängda storstäder ger mindre luftföroreningar när länder försöker hindra coronavirusets spridning. Det konstaterar .
En översikt över flygtrafiken över Europa den 25 mars 2020 från sajten Flightradar24. De senaste månaderna har flytrafiken i världen kraftigt minskat på grund av åtgärder för att bromsa coronavirusets spridning.
Foto: Flightradar24/AP/TT
Flygtrafik över Europa. Den övre bilden är från den 18 december i fjol, den nedre från den 25 mars i år.
Foto: Flightradar24/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En översikt över flygtrafiken över Europa den 18 december 2019 från sajten Flightradar24.
Foto: Flightradar24/AP/TT

På bilder över flygtrafiken i Europa från sajten Flightradar24 , som övervakar stora delar av världens flygtrafik i realtid, syns en drastisk minskning av plan i luften under de senaste veckorna.

"Med 6 800 flyg luften runt om i världen just nu, spårar vi 39 procent färre flygningar jämfört med samma tid förra månaden och 43 procent färre jämfört med för ett år sedan", skrev Flightradar24 på Twitter i söndags.

Under onsdagen meddelades att både flygplatsen Orly utanför Paris och London City-flygplatsen stänger för kommersiell flygtrafik, och i exempelvis Indien har flera flyplatser stängts, rapporterar The Times of India.

Men även om mindre flygtrafik och nedstängda storstäder resulterar i minskade utsläpp så räcker det inte för att hålla utsläppsnivåer nere på längre sikt.

"EEA visar en korrekt bild av minskningen av luftföroreningar, särskilt på grund av minskad trafik i städer. Men att ta itu med långsiktiga luftkvalitetsproblem kräver dock ambitiösa regelverk och framåtblickande investeringar. Den nuvarande krisen och dess många effekter på vårt samhälle motverkar det som vi försöker uppnå, vilket är en rättvis och välskött övergång till ett motståndskraftigt och hållbart samhälle", skriver EEA-chefen Hans Bruyninckx i ett uttalande.

Enligt Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, hade antalet resenärer i slutet av förra veckan minskat med 70–90 procent.

Läs mer

Borås

Åtal: Sonen bötfälld – då hotade pappan polisen

En man i 55-årsåldern åtalas nu för att ha hotat två poliser. Det var i april i år som mannen ska uttalat hoten efter att de båda poliserna ska ha bötfällt mannens son.

Nyheter

Bilist kraschade in i villa – åtalas

”Det var nog väldigt halt för jag bara gled”.

Fosterbarnen

60 år senare – Borås stad stäms efter övergrepp på barnhem

Flera tidigare fosterbarn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vanvård och psykisk misshandel.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Skickades hem från Säs i taxi – fick stroke

Fallet anmält till Inspektionen för vård och omsorg

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet