Annons

Så många journalister är fängslade i världen

De försöker bara göra sitt jobb – men målas ut som hot mot statens säkerhet eller anklagas för att sprida "fejknyheter". För det sitter minst 250 journalister fängslade världen över, enligt en pressfrihetsorganisation.
Pressfrihet • Publicerad 11 december 2019
En demonstration för pressfrihet utanför den turkiska ambassaden i Tysklans huvudstad Berlin 2017. Arkivbild.
En demonstration för pressfrihet utanför den turkiska ambassaden i Tysklans huvudstad Berlin 2017. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Att journalister fängslas i sitt arbete är ett nytt normaltillstånd, enligt USA-baserade CPJ (Committee to protect journalists). I början av december satt enligt pressfrihetsorganisationen minst 250 reportrar fängslade i världen, att jämföra med 255 vid samma tid förra året.

Det högsta antalet fängslade journalister som CPJ hittills har noterat var 2016: 273.

Annons

Kina är det land med flest fängslade journalister, minst 48 – en ökning med en person jämfört med 2018. Turkiet hamnar på en andraplats med 47 fängslade medan Saudiarabien och Egypten delar på tredjeplatsen med 26 fängslade i respektive land.

De flesta som fängslas påstås utgöra ett hot mot statens säkerhet. Men allt fler anklagas också för att sprida "fejkade nyheter" – i synnerhet av Egyptens auktoritäre president Abd al-Fattah al-Sisi.

CPJ:s statistik omfattar enbart journalister i statligt kontrollerad fångenskap och inte de som har försvunnit eller kidnappats av icke-statliga aktörer. CPJ räknar också bara med de fall där det har bekräftats att journalisterna har fängslats på grund av sin yrkesroll.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons