Annons

Så behåller du kollen på dina digital-kvitton

Hur har du det med dina kvitton nu för tiden? När vi näthandlar blir de oftast digitala och hamnar i mejlen.
Men precis som med papperskvittona kan du behöva dem framöver – här är knepen för att hålla ordning på dem.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2019
Numera är kvitton och köpbevis allt oftare digitala när vi näthandlar. Arkivbild.
Numera är kvitton och köpbevis allt oftare digitala när vi näthandlar. Arkivbild.Foto: Johansen, Erik
Papperskvitton – inte lika ofta som förr. Om du måste spara papperskvitton, tänk på att de bleknar fort. Därför kan det vara vettigt att kopiera dem, eller till och med skanna in dem, så att de bevaras. Arkivbild.
Papperskvitton – inte lika ofta som förr. Om du måste spara papperskvitton, tänk på att de bleknar fort. Därför kan det vara vettigt att kopiera dem, eller till och med skanna in dem, så att de bevaras. Arkivbild.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Näthandel innebär digitala köpbevis och ibland också olika slags digitala kvitton – men hur gör man för att spara det man behöver? Om man köper lite dyrare saker och behöver reklamera varan måste man kunna visa att man köpt varan, enligt Konsumentverket.

Handlar man på nätet får man inte ett kvitto på samma sätt som om man handlar i en butik. Den orderbekräftelse man får blir då beviset på köpet.

Mapp i mejllådan

Annons

Oftast kommer orderbekräftelsen i mejllådan då man beställt varan. Den bör man spara, gärna i en egen mapp i mejllådan för kvitton och liknande.

Men betalningen bör man också hålla koll på, tycker Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

– Den görs ofta efter det man beställt eller fått varan, till exempel via kort eller faktura. De kvittona, eller "Tack för din betalning" bör man också spara i mappen, så får man para ihop dem med orderbekräftelsen.

Det digitala livet är inte helt lätt för konsumenter, för nu kan både kvitton, orderbekräftelser och andra viktiga saker komma till oss lite hur som helst – per mejl, på papper eller som en betalningsbekräftelse i nätbanken eller på Swish-kontot. Vi kan både beställa och betala varor på olika sätt.

– Det är ändå lite finurligt att det brukar stå på orderbekräftelsen hur betalningen ska ske, då blir det lättare att se hur det är sparat, säger Sharon Lavie.

Minst tre år

Hon tipsar om att spara ned kvitton, köpbevis och garantier som kommit digitalt i en egen mapp på datorn, eller i en särskild kvittoapp. Det gör att allt kan samlas och kategoriseras. Eller, för den som vill hålla kvar i sina gamla papper, att helt enkelt skriva ut dem och bevara dem i en gammaldags pärm tillsammans med andra viktiga papperskvitton.

– Fast här kan man ju påpeka att vanliga papperskvitton bleknar väldigt fort. Det går inte att bevisa ett köp med ett blankt papper. Därför kan det vara bra att kopiera papperskvitton som ska sparas.

Reklamationsrätten är tre år och för att kunna bevisa att man köpt något behöver man spara handlingen under den tiden. Vissa saker behöver vi dock kunna bevisa längre än så, enligt Sharon Lavie. Det kan exempelvis handla om saker som köpts in vid en husrenovering och avdrag för arbetsresor.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons