Annons

S kräver mer jämställd EU-kommission

Socialdemokraterna kräver att den nya EU-kommissionen ska bestå av minst 40 procent kvinnor och att varje land ska nominera både en man och en kvinna som kommissionär. Det skulle innebära att den svenska regeringen för första gången också måste nominera en man som kommissionär.
Politik • Publicerad 10 maj 2019
EU-kandidaten Heléne Fritzon och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterar förslag för ökad jämställdhet i EU.
EU-kandidaten Heléne Fritzon och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterar förslag för ökad jämställdhet i EU.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige har sedan inträdet i EU 1995 bara nominerat kvinnliga kommissionärer. I dag är 9 av de 28 kommissionärerna kvinnor, en knapp tredjedel. Med socialdemokraternas krav skulle den siffran behöva öka till minst 11 kvinnor. Exakt mot vem kravet riktas var litet oklart när toppkandidaten Heléne Fritzon och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterade kravet på en pressträff i riksdagen.

– Vi ska driva kravet i EU, säger Heléne Fritzon.

Annons

EU-parlamentet kan bara säga ja eller nej till förslaget till ny EU-kommission. Medlemsländerna själva bestämmer vem de nominerar som kommissionär. Enligt Annika Strandhäll släpar flera medlemsländer efter när det gäller jämställdheten.

– På vissa håll går utvecklingen faktiskt åt fel håll, säger hon.

Andra förslag som Socialdemokraterna tidigare presenterat för ökad jämställdhet är ett metoo-direktiv mot sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatsen, en ny strategi för jämställdhet i EU, ett särskilt direktiv mot mäns våld mot kvinnor samt att EU-budgeten jämställdhetsintegreras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons