Annons

Ryssland utvisar svenska diplomater

En rysk diplomat utvisades efter misstänkt spionverksamhet i Sverige.
Nu svarar Ryssland – och utvisar svenska diplomater.
Politik • Publicerad 8 maj 2019
Ryssland utvisar två svenska diplomater.
Ryssland utvisar två svenska diplomater.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Två svenska diplomater har ombetts lämna Ryssland, rapporterar Expressen.

Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna i en kortfattad kommentar:

Annons

– Sverige har tidigare lämnat besked om att en rysk diplomat inte har fått sin visering förlängd och har lämnat nekande besked om ryska ansökningar om diplomatvisering. Då har Ryssland svarat genom att två svenska diplomater har ombetts lämna Ryssland, säger Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst.

Säpo avslöjade

Centrum för den diplomatiska konflikten är, enligt TT:s uppgifter, fallet med den ryska diplomat som förklarades persona non grata efter att ha avslöjats av Säkerhetspolisen när han bedrev misstänkt olovlig underrättelseverksamhet.

Diplomaten hade en hög befattning på ambassaden i Stockholm, men enligt Dagens Nyheter bedömer Säpo att mannen i själva verket var chef för ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s verksamhet i Sverige.

I slutet av februari slog Säpo till mitt under ett möte mellan diplomaten och en 45-årig svensk teknikkonsult på en restaurang i Stockholm. Svensken greps och häktades, på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Fortsatt misstänkt

45-åringen släpptes på fri fot i slutet av mars, men misstankarna mot honom kvarstår, enligt åklagaren i ärendet.

– Absolut, det gör de. Men jag har ingen uppgift om när ett eventuellt åtal kan väckas, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

UD kommenterar inte hur många nya ryska diplomatansökningar som fått avslag eller varför.

Carl V Andersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons