Annons

Ryssland: Eldupphör i syriska Idlib

Ett eldupphör har kommit till stånd i den omstridda provinsen Idlib i nordvästra Syrien, enligt Rysslands militär.
En ny uppgörelse ska ha nåtts med Turkiet.
Syrien • Publicerad 9 januari 2020
Rasmassor i den rebellkontrollerade orten Saraqeb efter ett flyganfall. Arkivbild från den 21 december.
Rasmassor i den rebellkontrollerade orten Saraqeb efter ett flyganfall. Arkivbild från den 21 december.Foto: Ghaith al-Sayed/AP/TT
Stridande från jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham försöker skingra en folkmassa som protesterar mot regeringssidans flyganfall i Idlib. Arkivbild från den 20 december.
Stridande från jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham försöker skingra en folkmassa som protesterar mot regeringssidans flyganfall i Idlib. Arkivbild från den 20 december.Foto: AP/TT
Idlib, Syrien.
Idlib, Syrien.Foto: TT

Eldupphöret startade vid lunchtid på tisdagen i den så kallade nedtrappningszonen i Idlib, enligt den ryska sidan.

Parterna kom överens om en vapenvila i somras, men syriska regimstyrkor har sedan gått på offensiven mot Turkietstödda rebeller i Idlib, som till större delen kontrolleras av jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham och som gränsar till Turkiet. Turkiet har flera militära posteringar i regionen sedan mer än två år tillbaka.

Annons

Turkiet begärde nyligen ett eldupphör i Idlib och skickade förra månaden en delegation till Moskva för att förhandla fram ett sådant. Ländernas respektive presidenter, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin, gav bägge tummen upp för ett eldupphör när de träffades i Istanbul på onsdagen, säger den ryske generalmajoren Jurij Borenkov enligt ryska nyhetsbyråer.

Syriska regimstyrkor har återtagit en stor del av landets territorium de senaste åren, med hjälp av Ryssland och Iran, men striderna pågår ännu i Idlib som är det sista stora rebellfästet. Omkring tre miljoner människor bor i provinsen och 284 000 av dem drevs på flykt bara i december, enligt FN:s uppgifter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons