Annons

Ryskt intåg i förra IS-fästet al-Raqqa

Syrien • Publicerad 9 december 2019
Boende i al-Raqqa i Syrien, vilken i praktiken var Islamiska statens tidigare huvudstad.
Boende i al-Raqqa i Syrien, vilken i praktiken var Islamiska statens tidigare huvudstad.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Ryska styrkor har gått in i al-Raqqa i Syrien, den tidigare "huvudstaden" i terrorrörelsen Islamiska statens självutnämnda kalifat.

Intåget är ett av de tydligaste tecknen på hur Moskva fyller tomrummet efter president Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s trupper från norra Syrien.

Annons

Det ryska försvarsdepartementets egna tv-sändningar visade hur ryska soldater skakade hand med syriska barn och lastade av nödhjälp med texten "Ryssland är med er" från lastbilar.

al-Raqqa intogs för två år sedan av amerikanska soldater och deras kurdisk-ledda syriska allierade i den största segern i USA:s insats mot IS i Syrien. Men sedan Trump abrupt beordrade reträtt i oktober har Ryssland snabbt avancerat i området som amerikanerna tidigare var verksamma i.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons