Annons
Nyheter

Respiratorslangar fast i Turkiet

Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
Utrustning för svensk sjukvård sitter fast i Turkiet på grund av exportrestriktioner, skriver Expressen. Arkivbild.
Utrustning för svensk sjukvård sitter fast i Turkiet på grund av exportrestriktioner, skriver Expressen. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Andningsslangar till respiratorer, som skulle levererats till svensk sjukvård, sitter fast i Turkiet på grund av exportrestriktioner. Det svenska företaget Sylak som beställt slangarna har vänt sig till regeringen för att få hjälp, skriver Expressen.

Enligt Sylak handlar det om "höga kvantiteter".

Annons

Maria Fogelström på företaget skriver till tidningen: ”När det gäller vår leverans från Turkiet har vi fått information från socialdepartementet att de har lämnat ärendet vidare till EU, som för diskussioner med och påtryckningar på Turkiet."

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar att "regeringen gör sitt yttersta, i samarbete med andra EU-länder, för att svensk sjukvård och svenska företag inte ska drabbas av den här typen av exportrestriktioner.”

Roger Eklund, inköpsdirektör i Region Stockholm som är en av Sylaks kunder, uppger att det var känt att bolaget skulle få problem.

”Vi har hanterat det genom att styra om till andra leverantörer", skriver han till Expressen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons