Annons

"Förkrossande bevis" för Trumps maktmissbruk

Demokrater i representanthuset har presenterat sin rapport för att få USA:s president Donald Trump ställd inför riksrätt.
USA • Publicerad 3 december 2019
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Presidenten anklagas för maktmissbruk bland annat genom att använda sitt ämbetes befogenheter för att förmå utländska makter att agera i frågor som påverkar hans egen kampanj för att bli omvald i 2020 års presidentval.

"Bevisen för presidentens maktmissbruk är förkrossande", står det bland annat i rapporten.

Annons

Representanthusets underrättelseutskott, som leds av Demokraterna och som hittills lett utfrågningarna, hävdar också att Trump har hindrat kongressens arbete.

Tidigare kom en rapport där helt andra slutsater dras och där avsändarna är presidentens republikanska partikamrater. I den rapporten slås det fast att Donald Trumps handlande gentemot Ukraina var fritt från mutor, utpressning och maktmissbruk.

Under höstens utfrågningar i underrättelseutskottet har vittnen bland annat hävdat att USA:s president ville villkora biståndet till Ukraina med att landet initierade en utredning mot demokraten Joe Biden, som vill utmana om presidentposten i valet år 2020.

Nu går riksrättsutredningen in i en ny fas där representanthusets justitieutskott tar över stafettpinnen. Det är där eventuella riksrättsanklagelser ska formuleras mer konkret.

Vita huset meddelar i en kommentar till riksrättsrapporten att den är en "bluff" som "inte bevisar någonting".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons