Moms och oväder trycker Japan mot recession

Ekonomi Artikeln publicerades
Japans ekonomi bromsar hårt under sista kvartalet 2019. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Japans ekonomi bromsar hårt under sista kvartalet 2019. Arkivbild.

Japans ekonomi riskerar att gå in i recession. Det bromsade in oväntat mycket under fjolårets fjärde kvartal, bland annat förklarat av höjd moms och oväder. Och nu hotar effekterna från det nya coronaviruset att radera ut ännu mer av landets BNP.

Med det nya coronavirusets negativa effekter riskerar Japan att gå in i en recession, vilket brukar definieras som två kvartal i rad med krympande bruttonationalprodukt (BNP).

– Det är en ganska stor sannolikhet att ekonomin krymper under perioden januari–mars. Viruset kommer i första hand slå mot turism och export, men kan även tynga inhemsk konsumtion ganska mycket, säger Taro Saito, forskare på institutet NLI Research till Reuters.

Japans BNP krympte med 6,3 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Jämfört med kvartalet före blev det en nedgång på 1,6 procent.

Det är det största kvartalsmässiga bakslaget i Japan i årstakt sedan efterfrågan i landet föll brant till följd av en stor momshöjning för sex år sedan. Analytiker hade räknat med en nedgång på 3,7 procent i årstakt.

Årets avslutande kvartal inleddes med en momshöjning från 8 till 10 procent, och under perioden har landet även drabbats av flera förödande oväder.

Fakta

Fakta: Kraftig inbromsning för Japans ekonomi

Japans ekonomi krympte oväntat mycket i fjärde kvartalet i fjol och riskerar nu att hamna i recession, med två kvartal i rad med minskad BNP.

Period BNP-förändring i procent

Kv 4 2019 –6,3

Kv 3 2019 +0,5

Kv 2 2019 +1,9

Kv 1 2019 +2,6

Kv4 2018 +2,1

Kv 3 2018 –3,2

Kv 2 2018 +1,8

Kv 1 2018 –1,6

Procenttalen anger förändringen i BNP i årstakt

Källa: Reuters

Visa mer...