Annons

Regissör bakom "Endless summer" död

Film • Publicerad 12 december 2017
The Beach Boys musik utgör soundtracket till "Vågornas riddare". Arkivbild.
The Beach Boys musik utgör soundtracket till "Vågornas riddare". Arkivbild.Foto: TT

Den amerikanske dokumentärfilmaren Bruce Brown är död. Han avled på söndagen, 80 år gammal.

Brown var kanske mest känd för den klassiska surfdokumentären "Endless summer" från 1966. Med dokumentären, som hette "Vågornas riddare" när den gick upp på svenska biografer 1969, ändrade Brown synen på surfingen, som delvis tack vare den gick från att vara en udda hobby till att bli en vital del av den amerikanska kulturen.

Annons

Filmen brukar beskrivas som en vacker och själfull skildring av två surfare som surfar sig genom världen i sin jakt på själslig uppfyllelse. För att alltid kunna surfa där det är sommar åker de till platser som Hawaii, Australien, Sydafrika och Senegal, allt till soundtracket av Beach Boys musik. Filmen blev en succé, och många surfare blev uppriktigt ilskna på Brown för att han avslöjat deras bästa surfingställen, som nu invaderades av surfare som inspirerats till att lämna sina vanliga ständer.

1994 gjorde Brown "Endless summer 2 – äventyret fortsätter", en uppföljare till den första filmen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons