Regeringen vill förenkla för husrannsakningar
Syftet med utredningen som tillsätts är att öka möjligheterna för att "avväpna gängen och avbryta våldsspiraler", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.
– När en skjutning i ett område sker vet vi att det är sannolikt att det sker en ny skjutning som respons.
Att hitta vapen är kritiskt för att få stopp på våldsspiraler, påpekar Damberg.
Framför allt ska utredaren undersöka hur man kan utöka möjligheterna för polisen att genomföra husrannsakan när det saknas en konkret brottsmisstanke.
– Om någon är misstänkt för ett brott är det i dag lätt att göra en husrannsakan. Det går också lätt i exempelvis bilar och båtar. Men rätten är begränsad i brottsförebyggande syfte, säger Damberg.
Kritik
Kriminologen Janne Flyghed, som forskar vid Stockholms universitet om konflikten mellan effektivt polisarbete och medborgarnas personliga integritet, välkomnar att förslaget utreds – men hoppas inte att det resulterar i sådana utvidgade möjligheter.
– Jag vänder mig givetvis väldigt starkt mot att det inte skulle krävas en brottsmisstanke, säger han.
Han tycker att man ska vara försiktig med att använda sig av sådana "proaktiva ingrepp".
– Risken när man väl har infört det är att det sprider sig till att gälla allt lindrigare typer av beteenden. Av rättssäkerhetsskäl sätter jag ett stort frågetecken och hoppas att integritetsaspekten kan få ett utrymme i utredningen.
Mikael Damberg ger som exempel att polisen bör få rätt att leta förebyggande i källarförråd efter skjutvapen och sprängmedel.
Hur det ska gå till utan att andra än kriminella ska drabbas är något som utredaren får titta på, säger Damberg.
– Men polisen har pratat om kriminella miljöer, de har bra underrättelser om vilka som är inblandade i de här gängen.
Annan verklighet
TT: Tycker du att integritetsfrågor har fått backa till förmån för andra intressen?
– Ja, men verkligheten är annorlunda nu. Vi har mycket mer av öppna sprängningar och skjutningar i offentliga miljöer, det kränker också min integritet och din integritet och många människors känsla av trygghet. Då måste vi vässa lagstiftningen, säger inrikesministern.
Rikspolischefen Anders Thornberg skriver i en kommentar till TT att han välkomnar utredningen:
"Polismyndigheten har tidigare efterfrågat möjligheten att i större utsträckning kunna genomföra husrannsakan i kända kriminella miljöer".
Utredaren Gunnel Lindberg ska vara klar med sitt förslag den 31 oktober 2020.