Annons

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.
Samtidigt väntar en kultursektor i kris på att regeringens stödpaket på 500 miljoner ska börja fördelas.
Kultur • Publicerad 1 april 2020
"Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner", säger Amanda Lind. "Vi ser hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation."
"Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner", säger Amanda Lind. "Vi ser hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation."Foto: Ali Lorestani/TT
Amanda Lind tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. "Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation", säger hon.
Amanda Lind tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. "Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation", säger hon.Foto: Ali Lorestani/TT
"Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen", säger Amanda Lind.
"Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen", säger Amanda Lind.Foto: Ali Lorestani/TT
"Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt", säger Amanda Lind. "Jag kommer att jobba hårt för den saken."
"Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt", säger Amanda Lind. "Jag kommer att jobba hårt för den saken."Foto: Ali Lorestani/TT

Skansen, Nordiska museet och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation som de har hamnat i på grund av coronaviruset. Regeringen svarar nu med att, för vissa institutioner, tidigarelägga utbetalningar av det redan klubbade statliga stödet.

– Vi kommer att fatta beslutet på torsdag. Vi har ett antal scener, museer och andra institutioner i Sverige som tar emot statligt stöd. Det vi gör är att tidigarelägga utbetalningar som i vanliga fall är utportionerade under året, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Rörd och glad

Annons

Det rör sig alltså inte om några extra pengar, utan om att pengar som skulle ha utbetalats till exempel i höst i stället betalas ut nu.

– Skansen, Dramaten, Operan, Nordiska museet och andra institutioner har drabbats hårt av minskade entré- och biljettintäkter, några har akut likviditetsbrist. Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner, inte minst för Skansen som i helgen stöttades genom att tusentals människor köpte årskort. Men också på andra håll i landet ser vi hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation.

Amanda Lind påpekar att det finns ett gemensamt ansvar, att såväl staten som regeringen, men även regioner och kommuner, måste hjälpa till.

– Jag är därför glad över att kommuner och regioner också presenterar stödpaket, allt för att underlätta för kommunala och regionala institutioner, men också för det frilansade kulturlivet. Det är ett tufft läge för hela samhället, och då är det viktigt att alla hjälps åt.

Ska träffa representanter

Frågan om extra anslag till statligt finansierade kulturverksamheter kvarstår, även om de nu får ett andrum. Amanda Lind påpekar att det finns en pågående dialog och att man ska se över behovet av insatser.

– Vi har en fortlöpande kontakt med de olika aktörerna. Jag kommer att träffa representanter för samtliga statligt finansierade institutioner om någon vecka, då ska vi analysera situationen noggrant och även behovet av insatser, säger hon.

TT: När kommer det tidigarelagda stödet att betalas ut?

– Vi kommer att fatta beslut om det på torsdagens regeringssammanträde.

"Vi jobbar hårt"

För två veckor sedan presenterades ett statligt stödpaket till den privata kultursektorn, som i vanliga fall inte finansieras av staten. 500 miljoner kronor ska fördelas till en kultursektor i kris – men av vem, till vilka och när är fortfarande inte bestämt.

Annons

– Vi jobbar hårt med att få detaljerna på plats. Vi har sagt är att vi överlåter till expertmyndigheterna på området att sköta detaljfördelningen. De vet hur man gör och var pengarna behövs bäst. Vi har sagt att till exempel Kulturrådet, Konstnärsnämnden men även Svenska filminstitutet skulle kunna bli aktuella.

TT: När kan pengarna börja fördelas?

– Så snart som möjligt. Så fort alla detaljer är på plats.

"Fattar beslut på löpande band"

I dagsläget är det oklart om det kommer ytterligare statliga stödpaket till kultursektorn. Amanda Lind påpekar att andra, mer övergripande insatser som regeringen har fattat, som sänkta arbetsgivaravgifter och en förstärkt A-kassa, också gynnar kultursektorn.

– Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt. Jag kommer att jobba hårt för den saken. Men vårt samhälle drabbas brett av den här situationen.

TT: Många i kultursektorn är oroliga, är deras oro befogad?

– Vi fattar beslut på löpande band, allt för att underlätta och skapa möjligheter. Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen.

TT: Hur är det att vara kulturminister i dessa tider?

– Det är intensivt. Men jag tänker framför allt på de som har oro för sina nära och kära, som kanske har drabbat av viruset eller som har en oro över att de har förlorat sin inkomst.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons