1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nyval i Spanien – fjärde gången på fyra år

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez fick inte tillräckligt stöd för att kunna bilda en ny regering. Därmed blir det nyval den 10 november.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (t v) blev siste man in till kung Felipe VI. Efter tisdagens samtalsrunda konstaterade kungen att det inte går att bilda regering – ett nyval måste till.
Foto: Foto: AP/TT

På tisdagskvällen avslutade kung Felipe VI två dagars samtalsrundor med partierna. Efteråt meddelade kungen att det inte blir en förtroendeomröstning i parlamentet om socialistpartiet PSOE:s ledare Sánchez som ny premiärminister (han är tillförordnad sedan valet den 28 april).

Det betyder att kungen upplöser parlamentet på måndag. Efter en valkampanj om bara åtta dagar kommer nyval att hållas den 10 november.

Är Spanien det nya Italien? Frågan kan gott ställas eftersom de valtrötta spanjorerna nu får sitt fjärde val på fyra år.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Fördelar skulden

Partierna vet mycket väl att befolkningen är besviken över att den politiska röran aldrig tycks ta slut. Därför har de senaste dagarna varit en uppvisning i ett "blame game", en skuldbeläggning av motståndarna, för vem som är skyldig till nyvalet.

Sánchez fortsatte på det spåret i sitt tal efter kungens besked.

– Det har varit omöjligt att fullfölja det mandat som vi fick av det spanska folket den 28 april. De har gjort det omöjligt för oss, sade han och pekade på oppositionspartierna.

– Beklagansvärt nog har två konservativa krafter och en vänster föredragit att blockera vad valurnorna resulterade i.

Sánchez syftar på högerpartierna PP och Ciudadanos respektive vänsteralliansen Unidas Podemos.

Sent utspel

I ett överraskande utspel i måndags erbjöd sig Ciudadanos-ledaren Albert Rivera att lägga ned sina röster i en förtroendeomröstning och därmed släppa fram Sánchez – om PSOE-ledaren gick med på vissa villkor, bland annat inga skattehöjningar och ingen benådning efter domen i oktober mot de åtalade katalanska separatistledarna.

Sánchez svarade att hans politiska program redan överrensstämmer med kraven, varpå Rivera replikerade "rena hånet" – men var nog nöjd med att Sánchez framstod som bromskloss.

Inom högern finns bilden att Sánchez hela tiden har velat få fram ett nyval; att de utdragna och till slut misslyckade förhandlingarna med Unidas Podemos om en vänsterregering av något slag, bara var ett spel för galleriet. Skälet? I opinionsmätningrana blåser det medvind för PSOE.

Status quo?

I valet i våras fick PSOE 123 av de 350 platserna i kongressen (parlamentets underhus), PP 66, Ciudadanos 57 och Unidas Podemos 42. Dessutom finns ytterhögerpartiet Vox med 24 platser samt en rad nationalistpartier från regionerna.

Inte mycket talar för att nyvalet den 10 november kommer att göra det så mycket lättare att bilda regering, men Sánchez hoppas förstås växa sig tillräckligt stor till dess.

– Må spanjorerna uttrycka sig mer tydligt (i nästa val), så att det går att bilda regering utan fler blockader, sade han på kvällens presskonferens i premiärministerpalatset Moncloa i Madrid.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Borås

R40: Man i 30-årsåldern vårdas för fraktur – körde in i stillastående lastbil

Skadeläget är stabilt enligt Säs pressjour.

Borås

Två tonåringar döms för oaktsam våldtäkt: ”Snedvriden sexualbild”

Två killar döms till ungdomstjänst och ungdomsvård – samt 100 000 kronor i skadestånd.

Borås

Barn återfunnet efter drunkningslarm: ”Kändes bra i pappahjärtat”

Stort pådrag i Stadsparken efter larmet

Sport

Storspelande Anestis fällde Elfsborg i cupen

BT har rapporterat från cupsemifinalen mellan Elfsborg och IFK Göteborg på Borås Arena.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”