Annons

Rättslig tvist om Jönköpings privilegiebrev

Jönköpings kommun stämmer Riksarkivet i ett försök att få behålla sitt unika stadsprivilegiebrev i kommunen.
Samhälle • Publicerad 3 december 2019
Jönköping fick sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås 1284. Sedan dess har det förvarats i staden och uppvisas varje år för de invånare som vill se det. Nu vill Riksarkivet att det flyttas till Vadstena – i Östergötland.
Jönköping fick sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås 1284. Sedan dess har det förvarats i staden och uppvisas varje år för de invånare som vill se det. Nu vill Riksarkivet att det flyttas till Vadstena – i Östergötland.Foto: Jönköpings kommun

Jönköping fick sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås 1284. I över 700 år har det förvarats i staden och uppvisas varje år för de invånare som vill se det. Det är det äldsta stadsprivilegiebrev som finns kvar i sitt originalskick.

Men Rikarkivet anser att det historiska dokumentet är en riksangelägenhet och har begärt att dokumentet, tillsammans med andra historiska dokument i kommunen, ska överlämnas till riksarkivet i Vadstena.

Annons

Jönköpings kommun har därför beslutat att stämma Riksarkivet inför domstol i ett försök att få behålla det unika dokumentet. Just nu förbereds stämningsansökan som snart lämnas in till tingsrätten.

– Vi tycker det är intressant att få det rättsligt prövat, säger Ann-Marie Nilsson.

Tidigare skrev Riksarkivet en lånehandling i vilket kommunen fick rätt att låna dokumentet tills vidare.

Nu svarar kommunen i sin inlaga och skriver bland annat: "Mot bakgrund av att det äldsta privilegiebrevet förvaltats i mer än 700 år, vilket torde vara unikt, är en uppsägningstid för detta privilegiebrev 700 år."

– Det hör hemma i den stad för vilket den en gång utfärdats för 700 år sedan. Det är viktigt oss, säger Ann-Marie Nilsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons