1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ratad frukost ökar risken för hjärtdöd

Att hoppa över frukosten kan ha sina poänger ibland, exempelvis om man har bråttom. Men att göra det mer regelbundet är associerat med både sjukdom och förtida död.
Människor som hoppar över frukosten helt och hållet löper högre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom än andra. På bilden rågflingegröt.
Foto: Maja Suslin/ TT

Det konstaterar amerikanska hjärtläkare efter att ha utgått från uppgifter från 6 550 kvinnor och män i åldern 40–75 år, som mellan åren 1988 och 1994 deltog i National Health and Nutrition Examination Survey.

I undersökningen hade deltagarna, som inte hade någon känd hjärt-kärlsjukdom vid tillfället, bland annat fått svara på frågan hur ofta de åt frukost. 5,1 procent svarade "aldrig", medan 10,9 procent uppgav "sällan". 25 procent svarade "vissa dagar" och 59 procent uppgav "varje dag".

Efter en uppföljningstid på i snitt 18 år visade det sig att de som aldrig åt frukost hade en 87 procents högre risk att dö på grund av hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden, jämfört med dem som alltid åt frukost. Att hoppa över frukosten var dessutom förknippat med förändrad aptit, minskad mättnadskänsla, högt blodtryck samt skadliga förändringar av blodfetthalterna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Studien, som publicerades nyligen i Journal of the American College of Cardiology, visar inte om det finns ett orsakssamband eller inte. Det vill säga om det var den uteblivna frukosten i sig, eller något annat, som gav upphov till utfallet. Sedan tidigare vet dock forskarna att utebliven frukost är en markör för en ohälsosam livsstil även i övrigt.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.