Annons

Provfuskare kan få behålla poäng

Fuskare på högskoleprovet löper stor risk att mista sin studieplats. Men de poäng som fuskarna hunnit ta på utbildningen bör få behållas, föreslår regeringens utredare.
Utbildning • Publicerad 6 december 2019
Fuskare på högskoleprovet löper stor risk att mista sin plats på utbildningen. Men eventuellt avtentade poäng bör få behållas, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.
Fuskare på högskoleprovet löper stor risk att mista sin plats på utbildningen. Men eventuellt avtentade poäng bör få behållas, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Fusk väcker känslor och sannolikt blir det reaktioner på utredaren Anna Tansjös förslag. Hon konstaterar att frågan om konsekvenser för fuskare inte är enkel.

– Det kan ju tyckas självklart att studenten inte haft att göra på utbildningen från första början. Att ta både utbildningsplatsen och betyget skulle rätta till felet. Men vi har identifierat och analyserat en rad argument som talar för och emot att betygen tas, och vi landar i att studenten bör få behålla de tagna poängen, säger Anna Tansjö till TT.

Fuskliga avslöjades

Annons

Bakgrunden till förslaget är det organiserade fusk som började uppdagas för några år sedan, där fuskare betalat för ett bra resultat och därmed kommit in på högstatusutbildningar som till läkare eller jurist.

Som en följd av avslöjandet har Universitets- och högskolerådet (UHR) återtagit eller hållit inne provresultaten från 258 personer på grund av fusk. Vidare har 150 personer stängts av från att skriva högskoleprovet på grund av tidigare fusk. Av dessa är 96 personer avstängda i dagsläget.

På basis av UHR:s beslut har en rad lärosäten beslutat att de studenter som fuskat sig till en utbildning mister studieplatsen. Men det har varit oklart hur eventuellt avklarade poäng ska hanteras.

– Rättsläget är oklart, och då blir nästa fråga om det ska införas en möjlighet att återta betyget. Vi har landat i att studenten bör få behålla betyget. Ett skäl är att ett beslut om återtagande riskerar att bli verkningslöst. Du kan ta ett betyg men du kan inte ta kunskaper från en person, säger Anna Tansjö.

Hon syftar på att tidigare fuskare kan få sina kunskaper validerade om hen på nytt söker en utbildning.

Långtgående konsekvenser

Utredningen landar också i att ett återtagande av poäng kan få långtgående konsekvenser.

– Exempelvis kan det diskvalificera personen från studiemedel i framtiden, säger Anna Tansjö.

Utredningen har också jämfört med en annan grupp fuskare, nämligen de som antagits på korrekta grunder men fuskar under utbildningen.

– Där är praxis att man blir avstängd fyra till sex veckor, men utbildningsplatsen behålls. Fusk vid antagningen drabbar den som inte fick studieplats, men den som fuskar under sin läkarutbildning till exempel riskerar ju att utsätta framtida patienter för risker, säger Anna Tansjö.

Utöver det förslag som nu överlämnats till regeringen har Anna Tansjö tidigare lagt fram förslag på åtgärder för att stävja fusk, bland annat kroppsvisitation av provskrivare vid ett urval av lokalerna. Dessa förslag presenterades i somras och har varit ute på remiss. Med dagens betänkande har Anna Tansjö avslutat sitt uppdrag.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons