Annons
Nyheter

Presidentens coronatrots väcker ilska i Chile

Chiles president Sebastián Piñera – som länge pressats av massiva protester – väcker ny ilska efter ett besök på torget Plaza Italia i huvudstaden Santiago, där utegångsförbud råder.
Chile • Publicerad 4 april 2020
Chiles president Sebastián Piñera med frun Cecilia Morel inför en ceremoni vid presidentpalatset La Moneda i Santiago den 11 mars då han firade två år som president.
Chiles president Sebastián Piñera med frun Cecilia Morel inför en ceremoni vid presidentpalatset La Moneda i Santiago den 11 mars då han firade två år som president.Foto: Esteban Felix/AP/TT
Regeringskritiska protester på Plaza Italia, som nu ligger öde på grund av coronakrisen, den 25 oktober i fjol. Arkivbild.
Regeringskritiska protester på Plaza Italia, som nu ligger öde på grund av coronakrisen, den 25 oktober i fjol. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Torget har varit centrum för den regeringskritiska protestvåg som skakat landet under flera månader men som avstannat i och med åtgärderna mot coronaviruset. Området kring Plaza Italia omfattas av de regler som förbjuder människor från att lämna sina hem om de inte har särskilt tillstånd.

Foton på en president som ledigt poserar framför ett monument på det tomma torget där slagord klottrats med krav på hans avgång har fått stor spridning på sociala medier.

Annons

"President Piñera promenerar runt på Plaza Italia samtidigt som regeringen uppmanar människor att hålla sig hemma – detta är en provokation, ovärdig en statschef mitt under en pandemi", skriver Heraldo Muñoz, ledare för det socialdemokratiska oppositionspartiet PPD, på Twitter.

Piñera beskriver besöket som resultatet av ett infall på väg hem från jobbet.

"Jag tog en bild och fortsatte sedan vidare. Jag beklagar om detta kan ha misstolkats", twittrar presidenten.

Det folkkära bandet Illapu varnar för att Piñeras agerande lär utlösa nya protester när coronakrisen är över.

"Torget tillhör folket. Vi kommer att återvända med än mer kraft och vi kommer att vara miljoner", twittrar musikgruppen.

Minst 31 människor har mist livet, omkring 3 000 skadats och 30 000 gripits under protesterna, som startade i oktober. Fokus har riktats mot landets stora inkomstklyftor och demonstranterna kräver bland annat reformer av pensions-, sjukvårds- och utbildningssystemen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons