Annons

Postnord räknar med rekordmånga julpaket

Paketströmmen som posten hanterar ökar för varje jul. För att klapparna ska färdas så smidigt som möjligt finns ett antal saker att tänka på.
Att adressera ett paket direkt till ett barn kan vara en dålig idé.
Konsument • Publicerad 11 december 2019
Snart är det dags att posta julklappar som ska skickas inom Sverige. Arkivbild.
Snart är det dags att posta julklappar som ska skickas inom Sverige. Arkivbild.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Den som hämtar ut ett paket behöver ha legitimation, något som många barn saknar. En förälder som ska hämta ut sitt barns paket behöver då styrka att hen är förälder, exempelvis med ett personbevis.

– Det är ju vanligt att man skickar saker till barn. Enklast är att adressera paketet till mamman eller pappan och märka paketet inuti i stället, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

Nytt paketrekord

Annons

Efter Black Friday hanterade Postnord under ett specifikt dygn över en miljon paket – nytt rekord. I fjol låg paketrekordet på drygt 700 000 paket under ett dygn. Postnord räknar med att antalet paket inför jul kommer att vara fler än förra året.

Inför jul placeras 2 000 extra postlådor ut runt om i landet. Julkort och paket som ska skickas inom Sverige behöver postas absolut senast den 19 december för att nå mottagaren före jul.

– Försök att vara ute i god tid. Saker kan hända på vägen som kan vara svåra att förutse, säger Maria Ibsén.

Extra adresslapp

Den som tänker beställa klapparna på nätet måste ha leveranstiden i åtanke för planeringen.

– Näthandlarens leveranstider bör man kolla innan man gör beställningen, säger Maria Ibsén.

Paketera ordentligt, så att innehållet skyddas från skador. Och för att inte riskera att paketet hamnar på villovägar – skriv adressat och avsändare tydligt.

– Ett tips som gäller både i jultid och vanliga tider är att lägga en extra adresslapp inuti paketet. Det hjälper våra paketdetektiver om ytteremballaget skadats eller kommit bort, säger Maria Ibsén.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons